Французинът Себастиен Ожие с "Тойота" спечели титлата в Световния рали шампионат (WRC) за 2020 г. За седми път в кариерата си той триумфира при пилотите и си връща короната, след като през 2019 г. шампион беше От Танак.

Ожие спечели рали "Монца", последен седми кръг за сезон 2020. Сезонът беше повлиян от пандемията от коронавирус, а много надпревари отменени.

Шампионът се доближава само на две титли от рекорда на Себастиен Льоб от девет. Французинът продължава доминацията си след титлите през 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018 г.

Ожие става едва вторият пилот, който печели титлата с три различни отбора. Той триумфира с VW в периода 2013-16, преди да се премести в "М-Спорт Форд" и да вземе две титли. "Тойота" е третият му шампионски тим след неуспешния опит в "Ситроен". Преди Ожие подобно нещо е правил само Юха Канкунен (четири титли с "Пежо", "Ланча" и "Тойота").

Преди последния кръг Ожие влезе с пасив от 14 точки зад съотборниика си Елфин Еванс. Пилотът от Уелс обаче допусна голяма грешка в съботния ден, отпадайки докато се движи трети в генералното класиране.

В крайното подреждане за сезона Ожие завършва с 122 точки, Еванс е втори с осем по-малко. Трети е От Танак.

За "Тойота" това е втора поредна титла при пилотите след тази с Танак през 2019 г. При конструкторите титлата отива за "Хюндай" с едва пет точки пред "Тойота".

Дневник