Първият за сезона турнир от Големия шлем в тениса - Australian Open, ще започне три седмици по-късно от предвиденото заради мерките срещу коронавируса. Началото на надпреварата в Мелбърн ще е на 8 февруари, обяви Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), като публикува графика за първите седем седмици от идния сезон.

Квалификациите за Australian Open обаче ще се проведат в Доха, при това месец по-рано - от 10 до 13 януари. След това има двуседмична почивка, за да могат всички тенисисти да се насочат към Австралия, където има задължителна 14-дневна карантина.

Очакванията бяха за седмица или две отлагане на началото на Australian Open спрямо предвидената дата 18 януари. Дълго организаторите на турнира преговаряха с местните власти в търсене на най-доброто решение покрай необходимите мерки.

Някои тенисисти, включително и водачът в световната ранглиста Новак Джокович, призоваха да се направи така, че преди Australian Open да има и други турнири. Такива са предвидени в Мелбърн от 31 януари до 6 февруари, като в това време е включен и АТП къп.

Президентът на АТП Андреа Гаудензи заяви, че преработеният календар е плод на съвместните усилия на всички замесени страни предвид предизвикателните обстоятелства. "Здравето и сигурността ще останат най-важни, докато продължаваме по пътя на предизвикателствата", заяви той.

Australian Open беше единственият турнир от Големия шлем тази година, който се проведе в обичайната обстановка. След това "Уимбълдън" беше отменен, а за US Open и отложения за есента "Ролан Гарос" бяха въведени т.нар. балони, целящи да предпазят спортистите и официалните лица.

Дневник