Русия остава наказана да бъде извън големите спортни събития, но вече за две, а не за четири години. Това определи Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана след обжалването на руснаците.

Забраната за Русия важи до 16 декември 2022 г., което обхваща олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и световното по футбол в Катар 2022.

В този период от страната ще бъдат допускани единствено спортисти, които отговорят на изискванията да докажат, че са чисти. Те обаче няма да се състезават под руското знаме и при награждаване няма да звучи химнът на страната.

На 9 декември 2019 г. Световната антидопингова агенция (WADA) наложи на Русия едно от най-тежките наказания в историята на спорта заради манипулиране на данните от московската антидопингова лаборатория. Тогава страната получи забрана да участва в големи международни състезания за четири години, като в това число влизаха олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и световното по футбол в Катар през 2022 г. Освен това Русия беше лишена от възможността да приема световни първенства.

КАС посочи, че решението не бива да се тълкува като "утвърждаване" на действията на Русия.

Футболният отбор на страната ще може да играе на Евро 2020, тъй като като континентална организация УЕФА не се възприема като организатор на събития от най-високо международно ниво.

Русия попадна в центъра на мащабен допинг скандал, заради което вече понесе тригодишно наказание. През 2018 г. правата на Руската антидопингова агенция бяха възстановени при определени условия. Решението на WADA тогава предизвика остри реакции. Русия обаче не успя да изпълни напълно изискванията, като след като даде достъп до лабораторията си, специалистите от WADA установиха, че има външна намеса върху предоставените данни.

Дневник