Роберт Левандовски спечели наградата "The Best" на ФИФА за 2020 г. Полският нападател изпревари Лионел Меси и Кристиано Роналдо в надпреварата за отличието.

Левандовски беше изненадан по време на провеждащата се виртуално церемония, като получи наградата си лично от президента на ФИФА Джани Инфантино.

Полякът прави забележителна година, като освен традиционната вече титла в Германия, спечели и Шампионската лига. В сряда с два гола той донесе победата на баварците с 2:1 срещу "Волфсбург" и вече има 250 гола в Бундеслигата.

Левандовски каза, че е невероятно да е носител на наградата заедно с Меси и Роналдо, които я получиха предните години. "За целия свят тази година беше трудна, най-яркият момент беше спечелването на финала в Шампионската лига - беше специален ден, чувството беше невероятно."

При жените наградата отиде за англичанката Люси Бронз, която е защитник в състава на "Манчестър сити".

Юрген Клоп стана най-добър треньор във футбола за втора поредна година. Признанието идва, след като изведе "Ливърпул" до мечтаната титла след 30-годишно прекъсване.

В идеалния отбор на годината попаднаха Алисон Бекер ("Ливърпул"), Трент-Александър Арнолд ("Ливърпул"), Серхио Рамос ("Реал" Мадрид), Върджил ван Дайк ("Ливърпул"), Алфонсо Дейвис ("Байерн"), Кевин де Бройне ("Манчестър сити"), Тиаго Алкантара ("Ливърпул"), Джошуа Кимих ("Байерн"), Лионел Меси ("Барселона"), Роберт Левандовски ("Байерн") и Кристиано Роналдо ("Ювентус").

Наградата "Пушкаш" за гол на годината е за Хьон Мин Сон от "Тотнъм", преминал през голяма част от терена, за да вкара срещу "Бърнли".

По време на церемонията беше отделено време организаторите и зрителите да си спомнят за двама големи футболисти, които починаха наскоро - Диего Марадона и Паоло Роси.

Дълго време ФИФА участваше в "Златната топка" на "Франс футбол", но от 2016 г. международната федерация се отдели и създаде своя награда. Тази година "Франс футбол" обяви, че няма да връчва "Златната топка". Вместо това беше определен идеалният отбор на всички времена.

Дневник