"Инеос" ще придобие една трета от акциите на шампиона във Формула 1 "Мерцедес", съобщиха от отбора. Гигантът за производство на нефтохимически продукти, "Даймлер" (компанията майка на "Мерцедес") и Тото Волф ще държат по равен брой акции, се казва в информацията.

Волф, който управлява отбора във Формула 1 от 2013 г., подписа нов договор. Той ще запази поста си поне за още три години. Казва се, че в ролята му ще има промяна, като той ще премине към нея тогава, когато сметне, че моментът е подходящ.

Предстоящият период е предизвикателен, защото от следващия сезон влизат промени във Формула 1. Основната е свързана с тавана на разходите до 145 млн. долара за 2021 г., а през 2023 г. бюджетите на отборите ще трябва да са до 135 милиона.

"За нас е удоволствие да приветстваме "Инеос" като акционер в тима", каза председателят на борда на "Даймлер" и шеф на "Мерцедес-Бенц" Ола Калениус.

"Това е знак за подсилване на организацията в Бракли. Оставаме твърдо във Формула 1. Предстоящите ограничения на разходите заедно с новата акционерна структура ни поставят в още по-силна позиция за продължаване на успехите ни. С още по-близко сътрудничество с "Мерцедес-AMG" и под продължаващото ръководство на Тото, бъдещето на "Мерцедес" във Формула 1 е светло", заяви Калениус.

Волф посочи, че включването на "Инеос" "потвърждава, че един отбор от Формула 1 е добър бизнес и изпраща важен сигнал на доверие в спорта след наистина трудната година".

"Мерцедес" е в серия от седем поредни титли при конструкторите във Формула 1. Този сезон пилотът на отбора Люис Хамилтън стана шампион за седми път и изравни рекорда на Михаел Шумахер.

Дневник