Отива си година, в която спортът премина през трудно изпитание заради пандемията. Много състезания бяха отменени, а други се проведоха със закъснение, като потърпевши бяха спортистите и зрителите.

С нарушена подготовка и неяснота за бъдещето, трудният момент тества умението на състезателите да се приспособят към ситуацията. Някои излязоха по-силни и ще бъдат запомнени с успехите си в необичайната година. Имаше и такива, които оставиха значима следа с действията си в полза на обществото.

Най-големият подвиг в българския спорт сътвори Цветана Пиронкова. Тя направи впечатляващо завръщане на корта след тригодишно отсъствие и след раждането на първото си дете.

Българската тенисистка привлече вниманието не само в страната, но и по света с приказката си на US Open, където достигна четвъртфиналите. По време на забележителния ѝ поход кръг след кръг мнозина свързаха успеха ѝ с майчинството. Постижението ѝ дойде в момент, в който всички смятаха, че кариерата ѝ е приключила.

"Посланието, което мога да отправя към всички, е винаги да вярват в себе си. Това е най-важното нещо според мен. Всеки е подготвен физически за мач, но срещите се решават и от психиката на отделните играчи", бяха думите, с които Пиронкова се обърна към българите след мача срещу Серена Уилямс.

Вълшебната история на 33-годишната българка ще остане запечатана в спомените за един от най-странните сезони в тениса. Пиронкова добави и участие в третия кръг на "Ролан Гарос", като в момента гледа към Australian Open.

По отношение на успехите Роберт Левандовски е без конкуренция във футбола. Нападателят на "Байерн" спечели пет трофея с отбора, беше избран за най-добър футболист от УЕФА и ФИФА и стана голмайстор във всеки турнир с негово участие.

Полякът, който печели симпатии със скромността си, се превърна в лицето на доминиращия през годината в европейския футбол "Байерн". За четвърта поредна година полският нападател отбеляза повече от 40 гола, като завърши с 45 попадения в 40 официални мача.

В отборен план могат да бъдат отличени футболистите на "Ливърпул". Тимът на Юрген Клоп вдигна титлата и прекъсна чакането, което продължи 30 години. По пътя към триумфа мърсисайдци подобриха куп рекорди.

Едно дете-чудо на 20 години обаче изуми всички с развитието си. Състезателят в овчарския скок Арманд Дуплантис подобри два пъти рекорда в зала (6.18 м), а впоследствие с 6.15 м остави в историята върховото постижение на открито, дело на великия Сергей Бубка.

Резултатите на родения в САЩ спортист, който се състезава за Швеция, са впечатляващи заради лекотата и аванса над летвата, с които бяха постигнати. Пред Дуплантис има всички предпоставки за дълга доминация в овчарския скок по подобие на Бубка, който определяше височините в края на миналия век.

Спортистите с кауза

Паралелно с успехите, някои спортисти имаха значима роля с участието си в обществени каузи. Звездата в НБА Леброн Джеймс изведе "Лос Анджелис лейкърс" до историческа титла след десетгодишно прекъсване. Извън игрището той използва репутацията си и участва дейно в движения, свързани с борбата за расова равнопоставеност и с призива за масово гласуване на президентските избори в САЩ.

Баскетболистът беше избран за спортна личност на годината от Sports Illustrated и "Тайм", като същото признание, но във Великобритания, получи Люис Хамилтън. Пилотът на "Мерцедес" доминираше през сезона и стигна до седма титла във Формула 1, с което изравни рекорда на легендарния състезател Михаел Шумахер. В допълнение Хамилтън открехна вратата за действия в спорта в подкрепа на расовото неравенство.

Уважение заслужи Маркъс Рашфорд, който имаше важна роля в осигуряването на безплатна храна за учениците във Великобритания. Нападателят на "Манчестър юнайтед" беше отличен със званието Член на ордена на Британската империя (MBE), а с последния си проект цели да популяризира четенето и грамотността сред децата от всички социално-икономически среди.

По време на кризата с COVID-19 през лятото и затварянето на училищата Рашфорд призова политиците да не спират безплатните ваучери на стойност 120 милиона паунда. С благотворителни инициативи той набра 20 милиона паунда и влезе в дебат за важността на програмата за топъл обяд, с което преобърна плановете на правителството.

Дневник