След близо два месеца без успех "Арсенал" се върна на победния път, побеждавайки "Челси" в дербито от Коледната програма на Висшата лига. "Артилеристите" надвиха сините с 3:1, като направиха един от най-добрите си мачове от дълго време.

Александър Лаказет в 33-ата, Гранит Джака в 44-ата и Букайо Сака в 56-ата минута вкараха за "Арсенал". За сините точен беше Тами Ейбрахам в 87-ата минута.

Тимът на Микел Артета взе първа победа в шампионата от 1 ноември, когато надигра "Манчестър юнайтед". Съставът от Северен Лондон беше близо до първа суха мрежа от 22 ноември и беше в серия от шест мача без успех.

С победата "Арсенал" е вече 14-и, събирайки 17 точки в класирането. "Челси" пада до шестото място с 25 точки, а загубата е трета в последните четири двубоя.

До 87-ата минута "Челси" нямаше точен удар преди Ейбрахам да се разпише. Сините пропуснаха и дузпа, с която можеха да се върнат в срещата, но Бернд Лено спаси.
Срещата започна атрактивно с високо темпо и ситуации пред двете врати. Още в 35-ата секунда Габриел Мартинели можеше да изведе "Арсенал" напред, но не уцели вратата.


Малко по-късно добра ситуация се откри пред "Челси". Мейсън Маунт отправи хубав изстрел от пряк свободен удар, но топката срещна страничния стълб и излезе в аут.


В края на първата част "Арсенал" нанесе двоен удар с два гола в рамките на 10 минути. Дори и без да има чисти положения тимът на Артета наказа гостите и взе ключово предимство. В 34-ата минута Киърън Тиърни беше повален в наказателното поле на "Челси" и "Арсенал" получи дузпа.


Александър Лаказет застана зад топката и реализира - 1:0.


В 44-ата минута "артилеристите" удвоиха аванса си. Канте фаулира Сака пред наказателното поле на "Челси", а Гранит Джака изпълни свободния удар. Изстрелът на халфа на "Арсенал" не остави шансове на Менди и вкара втори гол за "Арсенал".

След почивката Лампард направи две промени в "Челси", но и това не донесе ефект. Вместо това "Арсенал" вкара трети гол чрез Букайо Сака. Играчът на домакините се опита да центрира, но вместо това топката влетя в мрежата на "Челси".


До края на мача "Арсенал" можеше да вкара още голове, като най-добрата възможност се откри пред Мохамед Елнени, който удари греда.

 

В заключителните минути "Челси" натисна и стигна до гол. Тами Ейбрахам вкара с гърди след центриране на Калъм Хъдсън-Одой в 87-ата минута. В добавеното време сините получиха и дузпа, но Жоржиньо стреля слабо и Лено спаси.

Дневник