Срамната 2020 година не трябва да се повтаря за националния отбор, за който е добре, че Георги Дерменджиев вече не е селекционер на състава. Такова мнение изрази министърът на спорта Красен Кралев, правейки обзор на годината. За пореден път той се изказа критично за Дерменджиев, към когото имаше претенции и през ноември.

"За радост на всички Георги Дерменджиев е минало за националния отбор.Дано повече не преживяваме подобна срамна година - шест мача, два равни и четири загуби. Имаме два гола за 540 минути. Всичко е ясно, самите вие го коментирате какво е било нивото на представяне и къде са били треньорските грешки", коментира Кралев в "Арена спорт" по БНТ.

"Аз съм изумен просто, докладът на националния селекционер излезе в един от нашите всекидневници, но никъде не видях самокритика, никъде не видях момент, в който да се каже, че треньорският щаб е сбъркал. Не беше отбелязано никъде, че са загубени 4 точки в Лигата на нациите след 90-а минута и грешки в смените", добави Кралев и уточни, че подборът на футболисти не е правилен.

Според Кралев има "добро, младо поколение", което може да получи шанс да играе при мъжете, изреждайки всички футболисти от младежкия национален отбор. Той подкрепи и идеята на Емил Костадинов да се дава път на младите треньори.

Още веднъж министърът на спорта изрази желание на предстоящия Конгрес на БФС да има "сблъсък на идеи". "Там липсва открития разговор, дори на предния конгрес не се говореха нещата право в очите".

За клубния футбол Кралев постави добра оценка на ЦСКА за представянето в Лига Европа, а за "Лудогорец" открои, че деветкратният шампион "се намира в период на промени".

"Проблемът на българския футбол е съдийството. При тези зависимости няма как да се привлекат читави инвеститори. Това отблъсква инвеститори и публика, няма да говоря как се обезверяват футболистите. Надявам се след Конгреса тази част от футбола да се реформира, а не да си заравяме главите като щрауси".

В обзора си за нивото на спорта през 2020 г. Кралев похвали представянето на борбата, отбелязала три европейски титли, както и тениса в лицето на Григор Димитров и Цветана Пиронкова, както и мъжкият тим в АТП къп.

"Имаме големи очаквания към българското плуване за олимпийските игри", добави Кралев, след което поздрави Кубрат Пулев за мача му с Антъни Джошуа: "Беше ясно, че неговата битка беше с коронавируса, той се отразява тежко на всички".
"Въпреки тежката година България имаше своите моменти в спорта, за което благодаря на всички наши състезатели. Надявам се, че с ваксината светът ще се върне към темпото на живот, което познаваме", коментира Кралев.


Дневник