Тенисистката Цветана Пиронкова очаквано беше определена за най-добър спортист на годината в България. В изпълнената с предизвикателства за спорта 2020-а година, в която много състезания бяха отложени или отменени, изборът беше труден и затова по изключение организаторите определиха единствено челна петица вместо челна десетка.

Нямаше и тържествена церемония за награждаване на най-добрите. Организаторите обявиха, че отличените спортисти ще бъдат наградени след края на противоепидемичните мерки.

Пиронкова спечели убедително гласуването, като събра 732 точки. В основата беше забележителното ѝ завръщане в тениса след майчинство и тригодишно отсъствие. Състезателката стигна четвъртфиналите на US Open.

Втори в "Спортист на годината" се нареди европейският шампион по борба Едмонд Назарян с 525 точки. В тройката влезе и Кубрат Пулев, чието единствено събитие през годината беше мачът с Антъни Джошуа за световната титла по бокс за професионалисти. Българинът загуби с нокаут в деветия рунд.

В петицата влязоха още състезателката по самбо Мария Оряшкова и младият плувец Йосиф Миладинов.

Пиронкова е първата жена в тениса, която стана №1 за годината в България. Григор Димитров два пъти е бил на върха - през 2014 и 2017 г.

За най-добър отбор беше определен съставът на България, участвал в АТП къп по тенис. През януари Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев се представиха силно в надпреварата. Футболните ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив) допълниха тройката.

За втора поредна година лекоатлетът Християн Стоянов е отличен за най-добър сред спортистите с
увреждания.

Треньорът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов е избран за най-добър сред треньорите.

Григор Димитров печели гласуването за любимец на публиката.

Дневник