Нападателят на "Манчестър юнайтед" Единсон Кавани ще пропусне следващите три мача на отбора. Уругваецът получи наказание от Английската футболна асоциация (ФА) заради коментар в социалните мрежи, определен като "обиден, неподходящ и носещ лоша репутация на играта".

Кавани привлече вниманието след мача със "Саутхемптън" в края на ноември. Той добави публикация в "Инстаграм", като в отговор на потребител написа: "Gracias negrito". ФА разследва случая и стигна до заключение, че "постът включва препратка, независимо дали е изрична или подразбираща се, към цвета и/или расата и/или етническия произход".

В допълнение футболистът ще трябва да плати глоба на стойност 100 хиляди паунда и да бъде част от образователна програма. Той ще пропусне двубоите на "Юнайтед" срещу "Астън вила", "Манчестър сити" и "Уотфорд".

От "Юнайтед" обясниха, че думата "negrito" има друго значение при употребата й в Южна Америка.

Кавани, който по-късно изтри публикацията, се извини и беше защитен от потребители в социалните мрежи. Те изтъкваха, че в испаноезичните държави от Латинска Америка думата се използва в разговорното общуване като топло обръщение със значение, близко до "приятел".

През 2011 г. Луис Суарес получи наказание от осем срещи заради употребата на "negrito" в расистския скандал с Патрис Евра.

Дневник