Министър-председателят на Япония Йошихиде Суга излезе с обещание, че отложените олимпийски игри в Токио ще се проведат през лятото. Според него страната ще гарантира, че форумът ще премине "безопасно и сигурно".

В първото си новогодишно обръщение като премиер Суга повтори намерението си да бъде продължена подготовката за домакинство на игрите, които трябва да започнат на 23 юли.

"Правителството твърдо обещава да защити живота и поминъка на гражданите, като продължава да влага цялата си енергия в предотвратяване на разпространението на заразата и съживяване на икономиката", бяха част от думите на Суга.

Те идват на фона на рекордните случаи на заразени в Токио. В четвъртък за пръв път броят им в столицата надхвърли хиляда - 1337, като се обмисля въвеждането на извънредно положение.

Загрижеността в Япония нарасна, след като страната потвърди за случаи на новия щам на коронавируса, за който се смята, че е около 70% по-заразен. През седмицата губернаторът на Токио Юрико Койке предупреди, че столицата е изправена пред "експлозия" от заразени.

Бюджетът за игрите нарасна от 2.8 млрд. до 15.4 млрд. долара заради отлагането и мерките, които ще бъдат взети. Все повече японци искат олимпийските игри да бъдат отменени, като притесненията на местните жители са свързани с коронавируса и с предположенията, че пристигането на много хора от целия свят може да предизвика ръст на заразените.

Дневник