Един от най-опитните и дългогодишни членове на МОК Ричард Паунд смята, че е необходимо спортистите, които ще участват в олимпийските игри, да са с предимство в процеса по ваксинация срещу коронавируса. Според него това е "най-реалистичният начин" за провеждане на Токио 2020.

До началото на игрите в японската столица остават по-малко от 200 дни, а въпросите около организацията на най-голямото спортно събитие са във въздуха.

В четвъртък министър-председателят на Япония Йошихиде Суга обяви извънредно положение в Токио и още три префектури - Канагава, Саитама и Чиба, заради високия брой заразени с коронавируса. До 7 февруари жителите са призовани да са по домовете си след 20.00 часа, като ресторантите, баровете и заведенията, в които се сервира алкохол, ще са затворени след този час. Училищата са отворени, но ще се ограничи работното време на спортни зали, центрове за забавление и някои магазини.

Според канадеца Паунд всяка страна трябва сама да реши как да действа спрямо спортистите си за олимпийските игри.

"В Канада да се вземат 300-400 ваксини от общо няколко милиона, за да може страната да бъде представена на международно събитие от такъв характер и ниво - не мисля, че би имало някаква обществена съпротива", заяви той пред "Скай нюз".

"Някои хора ще кажат, че има пререждане, но мисля, че това е най-реалистичният начин да се продължи напред", добави Паунд.

Преди време президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу също заяви, че спортистите трябва да са сред първите ваксинирани. Президентът на МОК Томас Бах даде да се разбере, че няма да има задължително изискване към олимпийците да са ваксинирани.

Олимпийските игри бяха отложени с една година заради пандемията и трябва да започнат на 23 юли.

Дневник