Арсенал" е взел краткосрочен заем на стойност 120 милиона паунда от Bank of England, за да покрие загубите и облекчи финансовото си състояние, повлияно от коронавируса, съобщиха от клуба. Според информацията сумата трябва да бъде изплатена до май тази година.

От "Арсенал" посочиха, че клубът отговаря на изискванията на банката за финансиране на големи компании с висок кредитен рейтинг по време на пандемията. През юни "Тотнъм" изтегли заем на стойност 175 милиона паунда по същата схема.

"Това е подход, подобен на този, предприет от големи организации в много индустрии, включително в спорта", се казва в част от съобщението на "Арсенал".

Bank of England даде старт на програмата на 17 март 2020 г., като досега е отпуснала заеми на стойност над 20 милиарда паунда на около 100 компании.

Основните разходи на "Арсенал" идват от заплатите на футболистите. Общите годишни възнаграждения на играчите възлизат на над 146 милиона паунда, като най-скъпоплатен е Месут Йозил. Халфът взима по 350 хиляди на седмица (18.2 милиона на година).

Дневник