Огромен интерес към телевизионните права на италианското футболно първенство за следващите три години има, съобщава Bloomberg. Според изданието Серия А ще отвори предложенията на 26 януари, като търси поне 1.15 милиарда евро годишно за вътрешните права.

Стрийминг платформата "Амазон" е считана за един от основните играчи за италианския пазар за сезоните от 2021-22 до 2023-24. Останалите заинтересовани са Sky Italia и друга стрийминг услуга - DAZN. В момента именно те държат правата за Италия, а годишно Sky и DAZN плащат 973 млн. евро.

Новите собственици на Серия А са разделили няколко пакета в търсене на повече приходи и прескачане на границата от 1 млрд. евро. Първият пакет е за 500 милиона евро на сезон с права за сателитно излъчване, вторият за 400 млн. с ексклузивитет за дигиталните платформи на територията на Италия, докато третият е за 250 млн. годишно.

Според Bloomberg ще се насочи към дигиталните пакети в търсене на разширяване дяловете си в Италия. Платформата вече придоби права за излъчване на мачовете в сряда вечер от Шампионската лига и продължава да се конкурира с DAZN.

Битка за международните права

Не по-малко оспорвана ще бъде битката за международните права, като според испанското издание Palco23 в тях ще се включи компанията "Космос". Тя е собственост на играча на "Барселона" Жерар Пике и беше създадена през 2017 г.

"Космос" и Пике държат правата за обновената купа "Дейвис" в тениса, както и собствеността в нискоразрядния "Андора". Новото начинание на Пике е още по-мащабно, като заинтересовани в международните права на Серия А са още Mediapro, DAZN и IMG.

Според Palco23 в наддаването ще се включи и фондът Aser, който е собственост на бизнесмена Андреа Радрицани. Той е президент на "Лийдс", собственик на спортните канали Eleven Sports и има дял в платформата ESPN+.

Дневник