Французинът Стефан Петерханзел продължава да пише история в едно от най-предизвикателните състезания в спорта. Опитният пилот спечели 14-ата си титла в рали "Дакар" след победа при автомобилите.

Три десетилетия след първия си триумф в надпреварата той вече има осем титли при автомобилите и шест при мотоциклетите.

Петерханзел се справи с двамата си основни съперници - катаерца Насер Ал-Атия и миналогодишния първенец Карлос Сайнц от Испания, които го последваха в челната тройка.

Шампион при мотоциклетистите стана аржентинецът Кевин Бенавидес с "Хонда". Той е първият южноамериканец, спечелил надпреварата на две колела.

"В петия етап бях притеснен, защото се блъснах с висока скорост и ударих главата и глезена си. Усетих голяма болка. В този ден помислих, че може би "Дакар" е приключил за мен. Но продължих да опитвам. Все още усещам болка, но повече усещам щастието", каза Бенавидес.

Заключителният етап беше помрачен от новината за смъртта на 52-годишния френски мотоциклетист Пиер Шерпен, за когото това беше четвърто участие в "Дакар". Той пострада в седмия етап, като заради черепно-мозъчна травма беше опериран, но няколко дни по-късно е починал.

Руснакът Дмитрий Сотников стъпи на върха в надпреварата с камионите.

Сайнц отново изрази недоволство към организацията на състезанието. Испанецът няколко пъти се губи в предни етапи. По думите му "Дакар" не може да бъде "лотария", както според него е в момента.

Дневник