В най-оспорвания си сезон от години Висшата лига се връща към истинската класка - "Ливърпул" срещу "Манчестър юнайтед", при това в директен дуел за първото място. Така от "Скай спортс" рекламираха голямото английско дерби, което ще завладее неделния ден. От 18.30 часа на "Анфийлд" двата най-успешни английски тима си дават първа среща за новия сезон, която има и висока цена.

"Ливърпул" не може да си позволи нова грешка, като вече е в ролята на изоставащ и има с три точки по-малко от "червените дяволи". Мърсисайдци не спечелиха нито един от последните си три мача и срещат първи трудности в защитата на титлата.

За сметка на това "Юнайтед" изживява най-добрия си период от дълго време. "Червените дяволи" оглавиха таблицата за пръв път след ерата "Алекс Фъргюсън", но тестът на "Анфийлд" ще покаже реални ли са амбициите на Оле Гунар Солскяр и играчите му.

Походът на "Юнайтед" е впечатляващ, след като в началото на ноември тимът беше едва 15-и и напрежението върху мениджъра беше голямо. Въпреки че отпадна от Шампионската лига и Купата на лигата, отборът се представя отлично в първенството.

Неслучайно за пръв път от дълго време експертите на Острова предричат, че "Юнайтед" ще се бори за титлата. "Преди шест седмици това беше немислимо, но този сезон е много необичаен. В отбора има дух и играчите са готови за нещо голямо", каза бившият капитан на тима Гари Невил.

Реакцията на шампиона

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп обясни, че футболистите му не се нуждаят от допълнителна мотивация в дербито заради факта, че "Юнайтед" е лидер.

"Да играеш с "Юнайтед" е достатъчно като стимул. Ние искаме да печелим всеки мач, така че разлика няма", каза Клоп и подчерта, че отборът му не гледа класирането в момента.

Преди двубоя в Англия припомниха, че за пръв път от сезон 2008-09 двата тима са съперници за титлата, но с уточнението че сега ситуацията е много по-различна. Според някои експерти обаче между двата тима има много общо неща.

"Ливърпул" и "Юнайтед" са вкарали най-много голове, съответно 37 и 34, и са отправили най-много удари - 102 и 101 дотук. В техните редици са и двама от най-добре играещите футболисти през сезона Мохамед Салах и Бруно Фернандеш. Египтянинът има 13 вкарани гола от 26 точни удара, докато Фернандеш е №1 по създадени положения - 53. Португалецът има и 11 гола на сметката си.

"Ние искаме нещо, което те имат - правото да се наричаш шампион. Този мач е най-важният за мен като мениджър на "Юнайтед", каза пред двубоя Солскяр, добавяйки че "червените дяволи" наистина ще тестват характера си.

Внимание за останалите

"Този мач наистина е най-големият, който предстои от началото на сезона. "Ливърпул" срещу "Юнайтед" винаги е нещо различно и специално, но не трябва да се мисли, че има само два отбора, въвлечени в битката", предупреди Пол Мърсън.

Бившият английски национал насочи вниманието към "Манчестър сити" и "Лестър", които са трети и четвърти. И двата тима са само на точка зад "Ливърпул", а според Мърсън в битката още е и "Челси", въпреки че сините паднаха едва до деветото място.

"Сезонът е дълъг и много необичаен, дори не е преполовен. Има много обрати, никой не знае дали "Юнайтед" няма отново да изпитат трудности, дал "Сити" ще задържи дълго това високо ниво и как точно ще реагира "Ливърпул", добави Мърсън.

Дневник