Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че "хората очакват новото ръководство на БФС". Думите му дойдоха в отговор на въпроси от "Дневник" в контекста на неизвестността около темата за провеждането на извънреден конгрес на футболния съюз.

Преди дни от БФС дадоха знак, че обмислят възможността да преминат направо към редовния избор на президент и членове на изпълнителния комитет в началото на 2022 г. Извънредният конгрес, който се налагаше след оставката на Борислав Михайлов през октомври 2019 г., два пъти беше отлаган заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Кралев посочи, че БФС е независима организация и министерството на спорта няма право да се меси в решението, стига то да е законосъобразно.

Самият той беше свързван с президентския пост на БФС още след оставката на Михайлов, но тогава отрече да има намерение да се кандидатира. По-късно каза, че очаква силни идеи и кандидатури, а в края на 2020 г. заяви, че "истинските фаворити не са дали заявка още за участие в предизборната надпревара".

"Да се изчака до редовен конгрес на този етап е едно намерение, а не окончателно решение. Лично аз смятам, че колкото по-рано се проведат изборите, толкова по-добре, защото хората очакват новото ръководство на БФС. Очакването е голямо, но все пак трябва да имаме предвид и усложнената епидемична обстановка, която може би оказва влияние върху това решение. От друга страна, наистина в рамките на шест месеца да направиш два конгреса е малко странно", заявява Кралев в отговора пред "Дневник" и добавя, че и за всяко от двете решения ще има плюсове и аргументи в подкрепа.

Часове след скандалите около мача с Англия в средата на октомври 2019 г. Михайлов подаде оставка под натиска на министър-председателя Бойко Борисов и на Кралев. Тогава те заявиха ясно, че държавата спира всякакви отношения с БФС до оставката на Михайлов. Следващата година министерството (ММС) намали значително парите, които дава за футбола, като успоредно върви и спор с БФС за целесъобразността на изразходвани средства за европейското за юноши от 2015 г.

Сега министърът на спорта посочва, че работи добре с футболния съюз. "Ние сме длъжни да работим с ръководствата на всички федерации. Аз мисля, че направихме много през годините. От 2015 г. до момента сме отпуснали 6 480 000 лв. по програмите за развитие на детско-юношеския и детския футбол. За съжаление събитията от есента на 2019 г. объркаха плановете ни за по-нататъшно разширение на програмите, но мисля, че всичко това ще бъде решено в най-скоро време и ще продължим да работим добре и занапред."

Той уточнява, че финансирането на програмите за децата във футбола от страна на ММС зависи единствено от това да има изчистени финансови отношения между двете страни. Сега спорът е за това как са изразходени 144 хил. лева, дадени от държавата за европейското за юноши. "Има два начина този въпрос да бъде решен - или БФС да плати сумата, или спорът да бъде оставен в ръцете на съда. В момента, в който това бъде изчистено, ще възстановим средствата по програмите. Те са заделени и налични."

Адекватните промени

В последните седмици Кралев се включи дейно в обсъждането на футболните теми. Той няколко пъти се изказа остро срещу работата на съдиите, като критикува открито и бившия вече селекционер Георги Дерменджиев.

Преди дни ръководството на БФС назначи Ясен Петров за селекционер и смени председателя на съдийската комисия. Министърът на спорта определи промените за "абсолютно адекватни".

"Познавам лично Ясен Петров, тъй като съм работил с него като президент на "Черно море". В последните ми две години на тази позиция той беше старши треньор на отбора и с него успяхме да стигнем до финал за Купата на България. Изключителен професионалист и много интелигентен човек. Ясен е изключителен мотиватор. Смятам, че той може да внесе нужното самочувствие и баланс в националния отбор, да подбере правилните футболисти за всеки един мач и няма да допусне нито един човек да му се бърка в определянето на състава", заявява Кралев.

По думите му и назначението на Костадин Гергинов за шеф на футболните съдии е правилно. Според министъра "съдийството се намира в много тежка морална криза в момента", а през последните три-четири години "управлението на тази комисия беше потресаващо".

"През последните месеци бяхме свидетели на изключително груби грешки, повлияващи крайния резултат от срещите. Това се случваше в абсолютно всеки кръг. Очакванията към Гергинов са огромни. Той трябва да внесе обективност и стабилност в работата на комисията. Сигурен съм, че поне ще се опита да върне доверието в работата и на комисията, и на съдиите. И също няма да допусне някой друг да му реди нарядите. Клубовете и феновете искат справедливост и обективност от съдийската комисия и е крайно време да ги получат".

Министърът приветства стъпките към въвеждането на технологията за видеоповторенията (VAR). По думите му това ще помогне на съдиите, ще сведе грешките им до минимум и ще увеличи доверието на запалянковците.

Замразеният балкански щурм към голямо първенство

Кралев обясни, че обсъждането на идеята за съвместно домакинство на голямо първенство между четири балкански държави е замразено. Преди месеци се появи идея България, Гърция, Сърбия и Румъния да се кандидатират за световното през 2030 г. По-късно се заговори за насочване на усилията към Евро 2032.

"Смятам, че това е една добра идея, която дойде от гръцките ни колеги. Ние я подкрепихме. Дискусиите бяха прекратени, след като имаше промяна на правителствата в Гърция и Румъния, а след това и пандемията ни възпрепятства да възобновим диалога", каза Кралев.

Според него продължаването на работата по тази идея би подпомогнало концепцията за изграждането на нови футболни стадиони в България и "ще даде мощен тласък за развитието на футбола".

Покрай обсъждането на темата за домакинство на голямо първенство имаше много разговори за строеж и модернизация на стадиони в София, Пловдив и Варна, които често се променяха из основи (например дали националният стадион да бъде модернизиран или пък да се прави нов стадион на друго място). Впоследствие държавата отпусна 37 млн. лева за стадионите на пловдивските "Ботев" и "Локомотив".

Дневник