УЕФА разглежда възможността да промени значително плановете си за европейското първенство по футбол заради коронавируса, заяви президентът на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге. По думите му се мисли за провеждане на турнира само в една държава.

Стремежът на УЕФА е за пръв път в историята надпреварата да премине с мачове из целия континент, като така да се отбележи 60-ата годишнина от първото европейско първенство. За целта бяха определени 12 града домакини.

Заради пандемията турнирът, който трябваше да се проведе през лятото на 2020 г., беше отложен с една година. Разпространението на вируса продължава да носи притеснения за организаторите.

"Човек не бива да забравя, че идеята за този специален турнир се роди, когато коронавирусът все още не съществуваше. По това време това беше инициатива на Европейската комисия, която искаше футболът да бъде представен в цяла Европа", каза Румениге, цитиран от медии в Мюнхен.

"Знам обаче, че президентът на УЕФА Александър Чеферин, който е изключително внимателен с COVID-19, мисли дали няма да е по-подходящо турнирът да се проведе само в една държава", посочи президентът на "Байерн".

Засега УЕФА предпочита да не коментира темата, макар че до началото на европейското остават пет месеца. Говорител на организацията заяви, че се работи с нагласата турнирът да се проведе по план. "Заедно с 12-те града в момента разглеждаме четири сценария - за мачове пред пълни трибуни, за запълване на между 50 и 100% от трибуните, за 20 или 30% заетост или за мачове без публика".

Очакванията са на 5 март УЕФА да обяви решението си дали надпреварата ще се организира според предварителните намерения. Преди седмица Чеферин беше цитиран от сръбски медии да казва, че процесът по ваксинация, който върви на континента, ще е ключов за осъществяване на идеята за турнир с мачове из цяла Европа. "Ваксинацията започна и мисля, че ще можем да имаме пълни трибуни през лятото", заяви словенецът.

Президентът на УЕФА уточни, че "сме готови да организираме двубои в 11, десет или девет, а дори и само в една държава, ако е необходимо".

Мачовете са предвидени за Глазгоу, Дъблин, Билбао, Амстердам, Копенхаген, Мюнхен, Рим, Санкт Петербург, Букурещ, Будапеща, Баку и кулминация с полуфиналите и финала на "Уембли" в Лондон.

Дневник