Всички тенисисти, които са под карантина преди Australian Open, да получат привилегии - за това призова бившият треньор на Григор Димитров и настоящ на Стан Вавринка - Даниел Валверду. Според него състезателите, принудени да стоят две седмици в хотелските си стаи, са неравнопоставени спрямо останалите.

Темата предизвика огромно вълнение в дните преди първия за годината турнир от Големия шлем. Директорът на турнира Крейг Тили призна, че състезателите, които тренират, имат предимство, но отхвърли възможността за съкращаване на мъжките мачове до два от три сета вместо обичайното три от пет.

Около 70 тенисисти са под карантина, тъй като в полетите, с които са пристигнали, е имало заразени с коронавируса пътници. Властите в страната съобщават, че до момента има общо десетима души, свързани с турнира, които са заразени, а от тях четирима са тенисисти.

Валверду смята, че вече няма как да се направи така, че турнирът да е напълно справедлив към всички участници. "Щом излязат от карантината, ще имат максимум ден или два на корта преди първия им мач", каза венецуелецът.

Според него ще е подходящо организаторите да дават предимство на ощетените тенисисти при определянето на графика за тренировки, както и да слагат мачовете им в по-хладно време. "Също да започнат с ден или два по-късно турнира, ако е възможно", добави Валверду.

В последните дни има много оплаквания от страна на тенисисти. Част от тях показаха как са принудени да подхождат творчески и да тренират в хотелските си стаи.

Юлия Путинцева, която е 28-а в световната ранглиста, заяви, че отново има мишки в стаята си, дори след като я смени заради същото оплакване.

Дневник