Мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола призова броят на отборите във Висшата лига да бъде намален. Според него това ще повиши качеството на английското футболно първенство. В момента във Висшата лига се състезават 20 отбора.

Предложението на Гуаридола обхваща и другите нива на футболната йерархия, част от Английската футболна лига (EFL). Това са още Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2, които са професионални.

Въпрос за това стана по време на пресконференцията на специалиста пред мача във ФА къп с "Челтнъм таун". На нея Гуардиола беше попитан за плановете за създаване на Европейска суперлига, като алтернатива на Шампионската лига.

"Мисля, че няма как вътрешните шампионати да загубят значението си, но е много по-важно да ги направим по-силни. Това ще стане само при по-голямо качество, за сметка на количеството. По-малко отбори, по-силно първенство и повишаване на нивото на футбола", каза Гуардиола.

Мениджърът на "Сити", каза че Висшата лига може да стане "супер с по-малко отбори".

В последната година постоянно се обсъжда идеята за създаване на Суперлига с 20-те най-големи европейски тима. ФИФА, УЕФА, както и Европейската комисия вече се бявиха против подобен проект.

Междувременно "Манчестър сити" обяви, че няма да може да разчита на един от основните си играчи Кевин Де Бройне. Белгиецът получи контузия при победата над "Астън Вила" и ще отсъства между 4 и 6 седмици.

Дневник