Руската антидопингова агенция (РУСАДА) обяви, че няма да обжалва решението на Спортния арбитражен съд (КАС), според което страната ще бъде извън големите спортни събитие за две години заради манипулиране на данните от московската лаборатория.

"Руската антидопингова агенция счита, че тази глава вече е затворена и очаква с нетърпение и отдаденост да работи с WADA с поглед към пълното възстановяване на лиценза. РУСАДА остава изцяло отдадена на борбата с допинга, но ще продължи да защитава правата на чистите руски спортисти и да се противопоставя на всяка форма на дискриминация срещу руския спорт", пише в изявление на РУСАДА.

На 9 декември 2019 г. Световната антидопингова агенция (WADA) наложи забрана на Русия да участва в големи международни състезания за четири години. След обжалване на РУСАДА в края на 2020 г. КАС намали санкцията на две години. От WADA обаче искаха повече забрани и изразиха недоволство срещу доводите за намаляване на наказанието.

Руската антидопингова агенция ще трябва да плати глоба в размер на 100 хиляди долара (или 10% от приходите си за 2019 г.), както и вноска от 1.27 милиона долара за разходите, направени от WADA от януари 2019 г. до датата на решението за разследване на автентичността на данните от Московската лаборатория.

Забраната за Русия важи до 16 декември 2022 г., което обхваща олимпийските и параолимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022, както и световното по футбол в Катар 2022.

В този период от страната ще бъдат допускани единствено спортисти, които отговорят на изискванията да докажат, че са чисти. Те обаче няма да се състезават под руското знаме и при награждаване няма да звучи химнът на страната.

Дневник