До 23 млрд. долара могат да достигнат загубите за японската икономика, ако олимпийските игри се проведат без публика. Това показват резултатите от проучване, проведено от проф. Кацухиро Миямото от Кансайския университет.

Той изчислява, че около 3 млрд. долара ще са преките загуби, свързани с игрите. Отделно, ако събитието е без зрители, вълненията около него ще са по-малки, а това ще доведе до по-ниско потребление на различни стоки от домакинствата на стойност около 2.2 млрд. евро. Ще се свият и парите за маркетингови дейности.

Проф. Миямото стига до извода, че приходите, свързани с промоционални спортни и културни събития след игрите, ще намалеят наполовина до около 6.7 млрд. долара.

Липсата на зрители ще засегне туризма в Япония и възможностите за бизнеса.

Според проучването, ако местата на спортните съоръжения са заети наполовина, загубите за японската икономика ще са около 11 млрд. долара.

Очаква се до март страната да обяви решението си за това дали и колко зрители ще бъдат допуснати на игрите, които трябваше да се проведат миналото лято, но заради пандемията бяха отложени. Преди дни организационният комитет и правителството отрекоха твърдение на "Таймс", че олимпийските игри в Токио ще бъдат отменени.

Преди време Миямото изчисли, че евентуална отмяна на игрите ще донесе загуби 43.3 млрд. долара. По сметките му ново отлагане ще струва на страната 5 млрд. долара.

Дневник