Дали олимпийските игри в Токио 2020 ще се проведат зависи от САЩ и новия президент на страната Джо Байдън. Тези думи на члена на Японския олимпийски комитет Харуюки Такахаши, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", предизвикаха недоволство в Международния олимпийски комитет (МОК).

Те дойдоха в момент, в който МОК и организаторите на игрите от японска страна се борят да убедят, че най-голямото спортно събитие ще се проведе. Игрите бяха отложени с една година заради пандемията, но увеличаването на случаите със заразени с коронавируса в Япония и притесненията на местните жители поставят под въпрос провеждането на игрите това лято.

Според Такахаши организирането на събитието може да зависи от новия президент на САЩ. "Г-н Байдън е изправен пред трудности заради коронавируса. Но ако той отправи положително послание, че олимпийските игри ще се състоят, ще получим положителен тласък", заяви японецът.

"От САЩ зависи. Не искам да го казвам, но Томас Бах и МОК не са тези, които са способни да вземат решението за игрите. Нямат това ниво на лидерство", добави Такахаши.

От МОК отговориха чрез "Уолстрийт джърнъл", че изказването на японеца е "старомодно". "Жалко е, че г-н Такахаши не познава фактите. Първо: олимпийският комитет на САЩ решава за олимпийския и параолимпийския отбор на САЩ. Второ: олимпийският комитет на САЩ никога не е поставял под съмнение участието си."

Преди ден се появи информация, че Флорида предлага да смени Токио и да приеме игрите. Шефът на финансовото управление на щата Джими Патронис изпратил писмо до Бах, с което го уверява, че ще му съдейства за осигуряването на нов домакин.

В очакване на игрите

 

На 4 февруари МОК ще представи наръчник с правила и протоколи за безопасност за игрите в Токио. Ръководителят на медийните операции Лусия Монтанарела посочи, че организацията е създала четири различни сценария, като фокусът е за създаване на сигурни "балони", които да защитят спортистите, пише "Гадзета дело спорт".

"Знаем, че сме изправени пред огромно предизвикателство да създадем "балон" за всички спортисти. Едно е да се направи един "балон" за 200 спортисти в един спорт, а съвсем друго е да има такъв за хиляди състезатели в различни спортове", каза Монтанарела.

Състезателите и всички, които ще бъдат в Япония за игрите, вероятно ще бъдат принудени да преминат период на самокарантина у дома преди пътуването. Предвиждат се чести тестове при заминаване, пристигане в страната и в олимпийското село. Въпросът с присъствието на публика остава без отговор, като според министъра Сейко Хашимото, която отговаря за игрите в Токио, решението ще бъде обявено "до пролетта".

Дневник