След повече от месец колебливо представяне "Ливърпул" прекъсна серията си без победа във Висшата лига, надделявайки "Тотнъм" с 3:1 в дербито от 20-ия кръг. Шампионът на Англия взе първи успех от 41 дни (19 декември 2020 г.), при това го направи като гост в Лондон.

Роберто Фирмино в добавеното време на първата част, Трент Александър-Арнолд в 47-ата и Садио Мане в 65-ата минута бяха точни за червените. За "Тотнъм" се разписа Пиер Емил Хойберг в 49-ата минута.

Освен серията без победа, която продължи четири мача, "Ливърпул" прекъсна и такава без отбелязан гол в три поредни двубоя.

Отборът на Юрген Клоп имаше инициативата, но се възползва от по-големия брой грешки, които "шпорите" допуснаха. През първата част домакините имаха по-чистите положениия, но не ги вкараха.

Победата изкачи "Ливърпул" на четвърто място в класирането с 37 точки, като изостава на четири зад лидера "Сити". "Тотнъм" е шести с 33 точки.

Срещата в Северен Лондон започна вихрено и още в третата минута "Тотнъм" вкара гол. Хюн Мин Сон се измъкна зад защитата и реализира с удар по тревата. Повторенията обаче показаха, че кореецът е в засада, което доведе и до отмяна на попадението.

"Тотнъм" продължи да бъде опасен на контраатака, като Сон се откъсна ще два пъти. Първо защитата на гостите се справи, а във втория момент кореецът не успя да отправи силен удар.

След 25-ата минута "Ливърпул" обсади вратата на "шпорите", а проблемите на домакините се засилиха след контузия на Хари Кейн в глезена. Той все пак доигра първата част, но без да застраши вратата на "Ливърпул".

Точно когато първото полувреме беше към края си "Ливърпул" стигна до гол. Мане овладя топката, подаде към Роберто Фирмино и той от два метра не сгреши - 0:1.

На почивката Жозе Моуриньо направи две промени, като едната беше свързана с изваждането на Кейн. Португалецът промени и постройката на тима си, а това веднага доведе до колебания в защиита. "Ливърпул" се възползва мигновен и в 47-ата минута удвои аванса си.

След груба грешка при изнасянето на топката Александър-Арнолд стреля мощно и вкара втори гол.

Само две минути по-късно Хойберг върна един гол с хубаво изпълнение. Това обаче не помогна на "шпорите" да подобрят играта си. "Ливърпул" вкара трети гол в 56-ата минута чрез Салах, но и той беше отменен заради игра с ръка на Фирмино в началото на атаката.

Шампионът нанесе своя удар в 65-ата минута, когато Мане вкара. Защитникът на "Тотнъм" Джо Родън сгреши грубо при центриране на Александър-Арнолд, подарявайки топката на сенегалеца и той не сгреши - 1:3.

Дневник