Цветана Пиронкова се класира за третия кръг на турнира от сериите WTA 500 Yarra Valley в Мелбърн, постигайки втора поредна победа. Българката се справи с деветата поставена Дона Векич в три сета - 1:6, 6:4, 6:2 след час и 51 минути.

Пиронкова успя да се възстанови след колеблив първи сет, в който играта ѝ не вървеше. След това тя навлезе в ритъм, сведе грешките до минимум и не даде шанс на 32-ата в света. Българката продължава да има перфектен баланс срещу Векич, като записа пета победа в пет срещи с хърватката.

Подобно и на първата си съперничка Людмила Самсонова, Пиронкова имаше успех над Векич и по време на US Open 2020.

Първият сет започна с гейм за Пиронкова, но след това имаше срив в играта на българката. Векич беше по-активна и записа шест поредни гейма, за да вземе първата част. В нея Пиронкова вкара по-малко от 50% първи сервис.

Векич увеличи серията си до осем поредни гейма, повеждайки с 2:0 във втория сет, но тогава Пиронкова успя да я спре, стигайки до 2:2. Равенството се запази до деветия гейм, когато българката проби, а после взе подаването си, с което изравни сетовете.

Третата част се движеше гейм за гейм, но Пиронкова проби, за да поведе с 3:2. След това тя не остави шансове на Векич, взимайки всички геймове до края.

В третия кръг българката ще срещне победителката от двубоя Дария Гаврилова (№451) и Серена Уилямс.

Турнирът Yarra Valley в Мелбърн е един от двата, които са подготвителни за тенисистките преди първата надпревара от Големия шлем за сезона - Australian Open. Пиронкова попадана в турнира, в който са още световната №1 Ашли Барти, София Кенин, Каролина Плишкова, Петра Квитова и Гарбине Мугуруса.

Дневник