Олимпийските игри в Токио ще се проведат през лятото, както е планирано, независимо от ситуацията с коронавируса. Това обяви във вторник президентът на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори по време на събитие на Либерално-демократическата партия в Япония.

"Ще проведем игрите въпреки коронавируса и независимо от ситуацията. Работим върху това с Международния олимпийски комитет, който ни оказва голяма подкрепа", каза Мори и добави, че дискусията трябва да бъде не дали игрите ще се проведат, а как.

"Трябва да обсъдим нови начини за провеждане на това домакинство".

Мори добави, че въпреки трудностите, предизвикани от коронавируса, организаторите и МОК продължават да имат добри отношения и да гледат в една посока.

Игрите в Токио бяха отложени с една година след избухване на пандемията от коронавирус. В последните месеци се водеха дискусии дали игрите ще се проведат през 2021 г., а МОК обяви че няма резервен план при ново отлагане. В момента разходите са увеличени няколко пъти.

В Япония броят на заразени се увеличава в последните седмици, което доведе до обявяване на извънредно положение в страната. В Токио и още девет префектури излизането след 20 ч. е забранено.

Дневник