Председателят на организационния комитет на летните олимпийски игри в Токио Йоширо Мори отказа да подаде оставка въпреки натиска, след като се озова в центъра на сексистки скандал. Бившият министър-председател на Япония се извини за думите си.

Мори беше цитиран от вестник "Асахи Шимбун" да казва, че жените говорят прекалено много на заседанията на управителния съвет. В момента в съвета от 24-ма членове жените са само пет, въпреки че през 2019 г. Мори си постави за цел броят им да е 40%.

"Жените много обичат да се съревновават. Когато една от тях вдигне ръка, останалите вероятно смятат, че също трябва да кажат нещо. И тогава всички казват по нещо", беше цитиран да казва Мори.

Сега се извини, като дори посочи, че е получил забележки от съпругата и дъщеря си. Той заяви, че се е изразил по неподходящ начин, който е в разрез с духа на олимпийските и параолимпийските игри. Но увери, че няма намерение да напуска поста си в организационния комитет.

"Не мисля да подавам оставка. Работих здраво и помагах в продължение на седем години. Няма да се оттегля", каза Мори.

Скандалът идва в труден момент за Токио 2020. Все още се очаква решението на организаторите за това как игрите ще се проведат, след като те бяха отложени заради коронавируса.

Дневник