Australian Open ще започне по план и няма да бъде повлиян от коронавируса, който наложи прекъсване на подгряващите турнири. Това увери директорът на "Тенис Австралия" и ръководител на надпреварата от Големия шлем Крейг Тили.

На пресконференция турнирният директор съобщи, че Australian Open ще стартира в понеделник.

В сряда беше обявено, че близо 600 души, сред които тенисисти, официални лица и служители, са изолирани заради положителен тест за коронавирус на 26-годишен мъж, работещ в Grand Hyatt - един от хотелите, в които играчите прекараха карантината си преди Australian Open. Това наложи отлагане на мачовете от "АТП къп" и двата АТП 250 турнира в Мелбърн в четвъртък и насрочването на тестове.

"Уверени сме, че Australian Open ще се проведе, стартираме в понеделник. Резултатите от тестовете ще станат ясни в четвъртък вечер", каза Тили.

Той уточни, че жребият за основната схема на турнира се отлага с 24 часа и ще се проведе в петък. "Ще направим съкратена версия. Така играчите ще имат повече време за подготовка, а хората ще планират какво искат да гледат в понеделник", добави директорът на турнира.

Australian Open планира да се проведе с публика. Заради коронавируса тя ще бъде ограничена, като ежедневно на комплекса в Мелбърн ще се допускат 30 хиляди зрители.

Дневник