Григор Димитров постигна втора победа на турнира в Мелбърн, предшестващ започващия в понеделник Australian Open. Българинът се наложи с 6:4, 6:7 (5), 6:3 срещу представителя на домакините Алексей Попирин и стигна четвъртфиналите.

Двубоят беше отложен с ден заради принудителното "замразяване" на турнирите по тенис в Австралия, наложено след положителен резултат на коронавирус в един от хотелите, в които са настанени тенисисти.

Димитров вървеше към победа в два сета, но изпусна възможност да приключи мача при свой сервис и съперникът му направи обрат в сета. В третата част българинът беше убедителен.

Успоредно с двубоя се проведе и жребият за Australian Open, който събра Димитров с Марин Чилич в първия кръг.

Първият сет беше решен от пробива, с който мачът започна. Димитров използва първата си възможност за пробив и взе преднина. В следващия гейм той се защити от 15:40 и затвърди предимството си.

Българинът направи необходимото и съумя да спечели сета след 6:4.

В четвъртия гейм на втория сет Попирин предизвика Димитров, като имаше четири възможности за пробив. Българинът се защити в маратонски сет и запази равенството.

Димитров постигна важен пробив, след който отново му се наложи да се справя при 15:40, но и този път успя да го направи. Попирин използва последната възможност за изравняване и проби за 5:5, след което се наложи и в тайбрека.

Българинът изигра силно третия сет и спечели убедително.

Жребият за Australian Open

Димитров ще се изправи срещу Марин Чилич в първия кръг на Australian Open. До момента двамата са играли шест пъти, като българинът има две победи.

За последно те се срещнаха във втория кръг на "Ролан Гарос" през 2019 г., когато победител излезе Димитров.

При успех във втория кръг Димитров ще играе срещу Алекс Болт (Австралия) или Норберт Гомбос (Словакия). Първият поставен, когото той може да срещне, е Пабло Кареньо Буста (Испания, №15) в третия кръг.

Цветана Пиронкова започва първия за сезона турнир от Големия шлем срещу Су-Уей Сие от Китайско Тайпе. Ако спечели първата си среща с азиатката, българката ще играе с осмата в схемата Бианка Андрееску от Канада или с румънката Михаела Бузарнеску.

Възможен съперник на Пиронкова в третия кръг е Винъс Уилямс.