Тази нощ "Тампа бей бъканиърс" и "Канзас сити чийфс" се изправят един срещу друг в най-голямото спортно събитие в САЩ и едно от най-чаканите по света - Супербоул LV. Двата тима ще определят кой ще е носител на титлата в Националната футболна лига (НФЛ) в един от най-трудните сезони, проведен в условията на пандемия.

Срещата е чакана с огромен интерес, като това ще бъде първият случай, в който един от участниците ще играе на своя стадион - "Бъканиърс". За пети път Тампа ще приеме Супербоул, като за трети път (2001 и 2009 г.) мачът е на "Реймънд Джеймс стейдиъм".

Това обаче не е единственото нещо, което ще бъде видяно в американския футбол за първи път. Супербоул LV ще влезе в историята с присъствието на жена в съдийския състав - Сара Томас. Освен това в треньорския екип на "Бъканиърс" също има две дами.

Не на последно място, това ще бъде първият Супербоул, в който легендарният Том Брейди ще участва с тим, различен от "Ню Инглънд пейтриътс". Ветеранът ще опита да помогне на "пиратите" да спечелят на своя стадион срещу шампиона от миналата година, който задава модата в НФЛ.

Брейди срещу Махоумс - битката на поколенията

18 години и 45 дни - това е разликата във възрастта между Том Брейди (43 г.) и Патрик Махоумс (25 г.), които ще се изправят един срещу друг на терена. Считаният за най-велик куотърбек и играч изобщо в историята на НФЛ среща бъдещето на лигата Махоумс, който вече превзе и настоящето.

Сблъсъкът между тях е исторически не само заради разликата във възрастта (подобрява рекордът от 17 години между Брейди и Джаред Гоф от 2019 г.), но и поради факта, че за първи път ще има дуел на позицията куотърбек между играчи, печелили шампионски пръстен, наградата за най-полезен в редовния сезон, както и тази за MVP на Супербоул.

След 20 сезона в "Ню Инглънд пейтриътс", девет участия в Супербоул и шест шампионски пръстена Брейди се премести във Флорида, решавайки че му е рано за пенсия. Още в първата си година в Тампа той стигна до Супербоул и доказа, че може да бъде успешен без Бил Беличик, който му беше треньор при "патриотите".

Срещу името на Брейди са записани всички рекорди в американския футбол в редовния сезон и плейофите, а в Супербоул LV той ще стане най-възрастният играч в мача за титлата (спечели на 41 г.) и първият, който играе в нея 10 пъти. Освен това Брейди ще стане едва четвъртият куотърбек, стартирал за два различни тима в Супербоул, а при успех ще се нареди до Пейтън Менинг (шампион с "Индианаполис" и "Денвър").
 

"Седми пръстен ще бетонира Том Брейди като най-велик в историята на НФЛ", обявиха медиите в САЩ преди срещата.

От другата страна Патрик Махоумс също има с какво да се похвали. Едва на 25 години той ще стане най-младият куотърбек, стартирал два пъти в Супербоул. С 83% успеваемост (44 победи и 9 загуби) той е №1 в историята на НФЛ сред всички, играли на позицията куотърбек с поне 50 мача.

"В кариерата ми винаги съм се опитвал да правя това, което съм гледал в касетите ми с мачовете на Том. Той винаги прави нещата по правилния начин", каза Махоумс преди срещата с уважение към съперника си и получи същото.


"Харесвам Патрик заради начина му на игра", каза Брейди на пресконференция. "Знам, че неговите съотборници обичат да са на терена с него и той води тима си по прекрасен начин."

Това ще бъде пети мач между Брейди и Махоумс, като дотук балансът е 2:2. За последно те играха в редовния сезон, когато "вождовете" спечелиха с 28:24 в дома на "Тампа бей". Дотук обаче Брейди е единственият, побеждавал Махоумс в плейофите на НФЛ. Това се случи на 20 януари 2019 г. с 37:31 в продължение. Следващите пет мача на Махоумс в плейофите завършиха с победи (общ баланс 6:1).

Треньорският дуел и очакванията

В битката на треньорите един срещу друг ще се изправят ветераните Анди Рийд (62 г.) и Брус Арианс (68 г.). Общата им възраст от 131 години и 86 дни е рекорд за Супербоул. За Рийд това ще бъде трето участие в Супербоул, като освен титлата отпреди година той има една загуба с "Филаделфия" през 2004 г. от "Ню Инглънд" с Том Брейди.

Залогът за опитния треньор е голям, като той ще опита да изведе "Канзас" до две поредни титли, а това не е правено от 2003-2004, когато "Пейтриътс" триумфираха два пъти поред.

Рийд може да разчита на изключително талантливото си нападение, в което освен Махоумс блестят тайд ендът Травис Келси и уайд ресийвърът Тайрик Хил. Келси записа великолепен сезон с рекорд по спечелени ярдове, а заедно с Хил отбелязаха общо 28 тъчдауна.
 

Проблемите за "вождовете" обаче могат да дойдат от контузии на двама ключови играчи от офанзивната линия, която пази Махоумс, след като Ерик Фишер и Мичъл Шварц пропускат срещата. Освен това в дните преди двубоя синът на Рийд - Брит Рийд, който е част от треньорския екип, се замеси в катастрофа, след която пострада 5-годишно дете.

В същото време дебютантът в Супербоул Брус Арианс, известен с либералния си подход и стремежа си отборите му да играят атакуващо и дори рисковано, трябва да намери начин как да спре шампионите.

 

"Определено не съм развълнуван, че ще играем срещу Махоумс, Келси и Хил", каза Арианс в дните преди срещата.

В състава на "пиратите" личат имената на Майк Еванс, Крис Годуин и Роб Гронковски, които, водени от Брейди, показват отлична игра. "Бъканиърс" разчитат още на скандалния, но талантлив Антонио Браун, както и на една от най-силните двойки рънинг бекове - Ленърд Форнет и Роналд Джоунс II.

"Нападенията на двата отбора са много силни, но това, което може да направи разлика, е защитата", каза експертът на CBS и бивш куотърбек Тони Ромо. "В последните мачове защитата на "Бъканиърс" играе все по-добре, а това трябва да се вземе под внимание."

 

Думите на Ромо са подкрепени от статистиката, като във финала на NFC "Тампа бей" спря куотърбек №1 през сезона Аарън Роджърс. Лайн бекърите Шакийл Барет и Джейсън Пиер-Пол събориха общо пет пъти Роджърс, като са считани за едно от оръжията в спирането на "Канзас сити".

"Много хора са раздвоени, "Канзас" започна сезона като твърд фаворит и отбор №1. В същото време никой не даваше шансове на "Тампа" да стигнат плейофите. "Чийфс" остават фаворит, но може ли човек да заложи срещу Том Брейди, знаейки на какво е способен", добави Ромо преди мача.