"Манчестър сити" направи решителна крачка към нова титла във Висшата лига, след като разгроми действащия шампион "Ливърпул" в собствения му дом. "Гражданите" спечелиха с 4:1, като всички пет гола паднаха след почивката.

Илкай Гюндоган пропусна дузпа през първата част, но след това се реваншира, отбелязвайки два гола в 49-ата и 73-ата минута. Между тях "Ливърпул" изравни с точно изпълнена дузпа от Мохамед Салах. Другите голове за "Сити" вкараха Рахим Стърлинг в 76-ата и Фил Фоудън в 83-ата минута.

Резултатът затвърди кризата в "Ливърпул", като отборът на Юрген Клоп губи трети пореден мач на "Анфийлд", след като пред това беше в серия от 86 срещи без поражение. Мърсисайдци не бяха губили три пъти поред на свой терен от 1963 г.

Успехът е първи за "Сити" на терена на "Ливърпул" от 2003 г. Дотук мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола нямаше победа в шест срещи с мърсисайдци на техния стадион.

С победата "Сити" увеличава аванса си на върха на пет точки пред втория "Манчестър юнайтед", като е и с мач по-малко. "Гражданите" имат с 10 точки повече от "Ливърпул", който заема четвърто място.

От първите минути на двубоя "Сити" се настани трайно в полето на "Ливърпул" и владееше топката в близо 70% от времето до 15-ата минута. Тимът на Пеп Гуардиола действаше на скорост, но не успяваше да излезе на чиста позиция. "Гражданите" срещаха добре организиран отбор, а мърсисайдци затваряха фланговете по много добър начин с двама души, като не оставяха никакви пространства.

Първата по-чиста възможност се откри пред домакините в 24-ата минута. Александър-Арнолд центрира отдясно, а Садио Мане пропусна при изстрел с глава, като прати топката над вратата.

Въпреки че не контролираха играта четири минути по-късно червените стигнаха до нова опасност. След шут на Фирмино вратарят Едерсон трябваше да се намесва и да прави първото спасяване в мача.

Постепенно "Ливърпул" пренесе играта в предни позиции, овладя контрола над топката и принуди играчите на "Сити" да догонват в по-голяма част до края на полувремето. Рияд Марез и Стърлинг останаха изолирани, а халфовата линия също започна да се затруднява.

Все пак в края "Сити" получи голям шанс, след като Стърлинг спечели дузпа. Английският национал падна, като беше препънат от Фабиньо в наказателното поле, а реферът Майкъл Оливър посочи бялата точка. Илкай Гюндоган застана зад топката, но ударът му мина над гредата.

До края на първата част "Сити" така и не успя да отправи точен удар и завърши със само два шута за 45 минути. "Ливърпул" имаше пет удара, два точни и освен това владееше топката в 54% от времето.

Второто полувреме започна по същия начин, както завърши първото, като "Ливърпул" организира няколко атаки и създаде напрежение в полето на "гражданите". Въпреки това "Сити" нанесе първи удар, с който откри.

Фил Фоудън си отвори пространство и мигновено стреля, но Алисон отби топката. Тя попадна в Гюндоган, който нямаше как да сгреши - 0:1.

Германецът се реваншира за пропуснатата дузпа, освен това отправи и първия точен удар за тима си в мача. Гюндоган вкара петия си гол в последните шест мача, като в този период има и една асистенция.

След попадението "Сити" се прибра в своята половина и заигра на контраатака. "Гражданите" обаче допуснаха шампиона прекалено близо и това им създаде проблеми. В 62-ата минута Рубен Диаш сгреши и фаулира Салах в наказателното поле, а реферът отсъди втора дузпа.

Египтянинът я изпълни отлично и изравни.

Това беше първи гол от 603 минути, който "гражданите" допускат във вратата си, която не беше поразявана от 3 януари. В същото време "Ливърпул" прекъсна серия от 411 минути, в които не се беше разписвал на "Анфийлд".

Изравнителният гол не успя да вдъхнови мърсисайдци да притиснат "Сити" по-сериозно, а вместо това доведе до проблеми в защита.

В рамките на пет минути отбраната пред Алисон се пропука три пъти. В 71-ата минута Джон Стоунс вкара с глава, но попадението беше отменено заради засада. Само две минути по-късно бразилският вратар на "Ливърпул" сгреши фатално.

Алисон сбърка подаване, топката отиде във Фоудън, който намери Гюндоган на метър пред голлинията и германецът вкара за втори път - 1:2.

Още преди да са се отърсили от шока шампионите получиха нов гол, който окончателно срази съпротивата на отбора на Клоп. Играчите на "Сити" пресираха "Ливърпул" пред наказателното му поле, Вайналдум върна топката на Алисон, като за вратарят на остана свободна опция с кой да комбинира. Той опита да я изрита, но я прати към Бернардо Силва.

Португалецът асистира технично на Стърлинг, който с глава реализира без проблем.

Проблемите на шампионите се задълбочиха седем минути преди края на двубоя, когато те получиха и четвърти гол. След продължителна атака отляво топката беше пренесена вдясно. Фоудън финтира Андрю Робъртсън и с мощен шут не остави шанс на Алисон - 1:4.

Дневник