"Тампа бей бъканиърс" е носител на титлата в Националната футболна лига (НФЛ), след като спечели Супербоул LV с 31:9 срещу "Канзас сити чийфс". Воден от легендарния Том Брейди, тимът от Флорида стъпи за втори път на върха в американския футбол, детронирайки шампиона от миналата година.

Брейди завоюва своя седми шампионски пръстен в своя 10-и Супербоул, който го направи не само най-успешния играч, но и това значи, че той има повече титли от всеки отбор в НФЛ. Брейди се отличи с изключителен мач - 21 от 29 подавания за 201 ярда и три тъчдаун паса, всеки от тях до почивката. Два пъти Брейди намери Роб Гронковски в енд зоната и веднъж Антонио Браун. Един тъчдаун по земя добави Ленърд Форнет.

Легендарният куотърбек за поредна нощ пренаписа историята в американския футбол. На 43 години той подобри собствения си рекорд за най-възрастен играч, триумфирал с титлата и се нареди до Пейтън Менинг, като двамата са единствените играчи с титли с два разлчни тима.

Брейди тотално засенчи 18 години по-младият Патрик Махоумс, сочен за бъдещето на Лигата. Звездата на "Чийфс" завърши с 26 от 49 подавания за 270 ярда. Ветеранът победи за трети път колегата си в петия мач помежду им, като го стори за втори път в плейофи. Брейди е единственият куотърбек побеждавал Махоумс в плейофите.

"Горд съм с отбора за това, което постигна. Това е невероятна група от играчи, която се събра в точния момент, натрупа голямо самочувствие и мисля, че всички усещахме какво ще се случи. Ние сме шампион и никой не може да ни отнеме това", каза Брейди след двубоя.

Той спечели и наградата за MVP във финалния мач - негова пета в кариерата му, което също е рекорд.

Голяма заслуга за победата има и защитата на "пиратите", която се справи блестящо срещу най-силното нападение в Лигата. "Бъканиърс" повалиха три пъти Махоумс, пресякоха два негови паса и не му позволиха да направи тъчдаун подаване.

Съставът от Тампа постави куп рекорди с победата. Това е първият отбор, който триумфира с трофея "Винс Ломбарди" на собствения си стадион. Освен това "Бъканиърс" станаха единственият тим, който реализира 30 или повече точки в четири поредни мача от плейофите.

Спечелването на Супербоул е още по-значимо, след като тимът не беше участвал на плейофи от 2007 г. и нямаше победа в тях първия си триумф преди 18 години. "Пиратите" започнаха плейофите от уайлд кард кръга и нямаха домакинско предимство, като гостуваха във всеки от мачовете си.

"Бъканиърс" е четвъртият тим, който печели Супербоул, след като е стартирал от първия кръг.

Рекорд записа и 68-годишният треньор на "Тампа бей" Брус Арианс. Той е най-възрастният дебютант в мача за титлата, който печели. "Вие бяхте обединени като братя, борехте се за една кауза и направихте всичко възможно", каза Арианс към играчите си по време на награждаването.

Хронологията

Очаквано срещата започна с предпазлива игра и от двата тима, като първите три нападения завършиха с пънт. Отбраната на "пиратите" ограничи Патрик Махоумс, който трябваше сам да пренася топката по земя, вместо да подава.

"Вождовете" все пак поведоха с 3:0 след точен изстрел на Харисън Бъткър от 49 ярда 9:50 минути след началото на първата част.

Отговорът на "Тампа" беше мигновен, като с много добра игра Брейди придвижи топката на 70 ярда. Той намери последователно Антонио Браун (16 ярда) и Камерън Брейт (15 ярда), а Ленърд Форнет направи няколко успешни опита по земя. Последва къс пас на 5 ярда за Браун, а след това и тъчдаун подаване към Роб Гронковски за 8 ярда. Райън Съкъп реализира допълнителен удар и "пиратите" поведоха със 7:3.

Проблемите на "Канзас" в атака продължиха и във втората четвърт "Бъканиърс" отново получиха топката. Няколко отлични отигравания на Брейди, включително 31-ярдов пас за Майк Еванс, прати "пиратите" в ендзоната. Тимът обаче не се справи с три дауна, рискува да играе по земя и при четвърти, като не успя и предаде притежанието в "Чийфс".

Пред собствената си ендзона "вождовете" не успяха да се справят след неуспешни пасове, наказание и къс пънт от Таунзънд. "Тампа" получи топката на 28 ярда от целта и в рамките на 2:58 минути отбеляза нов тъчдаун.

Това се случи и след груба грешка на "Канзас сити", след като първоначално "пиратите" стигнаха до изстрел от 40-ярда, но ранно тръгване и засада на Мекол Хардман доведоха до наказание и автоматичен първи даун. Брейди се възползва, като намери Гронковски за втори път със 17-ярдово подаване.

С втория си тъчдаун тайд-ендът стана едва вторият играч в историята след Джери Райс с поведе от един тъчдаун в повече от един Супербоул.

Последните минути на първата част също бяха много интересни като "Чийфс" не стигнаха до тъчдаун близо до ендзоната на "Тампа". Само 1:01 минути преди почивката Бъткър реализира нов изстрел за три точки така намали до 6:14.

При последното притежание "пиратите" отново отбелязаха, а защитата на "вождовете" се пропука. Първо след 34-ярдово наказание на Брийланд, а после такова за 8 ярда и на Тайрън Матю. На самата ендзона Брейди лесно намери Антонио Браун и подаде третия с тъчдаун пас за първата част, която завърши 21:6.

През първото полувреме ветеранът успя в 16 от 20-те си опита за 140 ярда. За сметка на това Махоумс беше 9 от 19 (47.7%) за едва 67 ярда. "Вождовете" превзеха само 124 ярда в първите две части, а в същото време получиха осем наказания за над 80 ярда.

Второ полувреме

Третата четвърт започна с притежание за "вождовете", но отново не доведе до тъчдаун. Все пак Харисън Бъткър реализира трети точен изстрел за три точки, като го направи от 52 ярда.

Последва нов тъчдаун за "Бъканиърс" като Форнет успя да пробяга по земя 27 ярда.

В следващото нападение "Чийфс" отново се пропукаха. Първо Шакийл Барет събори Махоумс, а при трети даун "пиратите" пресякоха подаване на куотърбека. Това беше третият пресечен пас на Махоумс в кариерата му в плейофите на НФЛ, като и трите случая са в Супербоул.

След грешките на съперниците си "Бъканиърс" получиха отличен шанс да увеличат аванса си. Брейди бързо придвижи топката до 19-ия ярд на "вождовете", но при трети даун лошо отиграване на центъра Райън Дженсън върна тима доста назад. Въпреки това Райън Съкъп реализира 52-ярдов изстрел, за да направи резултата 31:9.

До края на третата четвърт Махоумс и "вождовете" не сполучиха при още едно нападение. В последната част "Бъканиърс" играеха предпазливо, пазейки големия си аванс и нападението им завърши с пънт.

Топката отново премина в ръцете на Махоумс, който продължи с колебливата игра. Куотърбекът редуваше добри подавания с грешки и беше повален още два пъти. Голямата разлика принуди звездата на "вождовете" да рискува, като тимът се провали и 3:58 минути преди края на мача Брейди отново получи топката.

До края на двубоя времето стигна защитата на "пиратите" да пресече още един пас на Махоумс, като това стори Девин Уайт, с което официализира детронирането на шампиона.

Дневник