Григор Димитров започна с вдъхновяваща победа участието си на Australian Open. Българинът се наложи с 6:4, 6:2, 7:6 (5) срещу Марин Чилич след 2.11 часа.

"Това беше може би един от най-трудните ми жребии за първия кръг. Доволен съм, че влязох в ритъм. Струва ми се, че той беше доста напрегнат, често целеше линиите. Аз бях съсредоточен върху това, което зависи от мен", каза Димитров в интервюто пред "Евроспорт", дадено на корта.

Той заяви, че подготовката за турнира е била много различна. "Трябва да играеш с това, което имаш в момента, да се нагласяш, да импровизираш".

Димитров разчиташе много на отличния си начален удар, като записа впечатляващите 19 аса срещу четири на Чилич. Сервисът му помогна да спечели 83% от разиграванията, в които е вкарал първи сервис.

Първият сет вървеше оспорвано, като до средата му двамата имаха по една неизползвана възможност за пробив. Българинът направи решителна стъпка с пробив в седмия гейм и впоследствие спечели с 6:4.

Димитров изигра много силен втори сет, в който стигна до 6:2. В него той взе три сервис-гейма на нула и направи два пробива, единият от които също на нула.

Двамата започнаха третия сет с размяна на бързи геймове. Чилич направи много важна стъпка в опита си за обрат в осмия гейм. Въпреки че първоначално Димитров се защити след 15:40, хърватинът проби и сервираше за спечелване на сета.

Българинът отговори много добре в огледален гейм и с третата си възможност върна пробива за 5:5. Сетът стигна до тайбрек, в който Димитров се наложи със 7:5.

Следващият му съперник ще е участващият с уайлд кард Алекс Болт (174-и в световната ранглиста), спечелил с 6:2, 6:2, 4:6, 6:3 срещу Норберт Гомбос.

Дневник