Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще преследва рекордна осма титла през 2021 г., след като подписа нов договор с "Мерцедес". "Сребърните стрели" съобщиха, че британецът остава в тима и през предстоящия сезон.

Това се случва след дълги преговори, а договорът е факт само 48 дни преди началото на сезона.

"С удоволствие съобщаваме, че ще работим с Люис Хамилтън и през 2021 г. Това ще отбележи деветия ни пореден сезон заедно, като най-успешното партньорство продължава", гласи съобщението на отбора.

От "Мерцедес" не съобщават нищо за плановете си след 2021 г. и дали Хамилтън фигурира в тях. В последните седмици се появиха информации, че различията между пилот и отбор са свързани с дължината на договора и високото възнаграждение, което иска да получава Хамилтън. Редица издания посочиха, че британецът е пожелал и бонус, който обикновено е за отбора.

Според F1 Insider двете страни са се разбрали за едногодишен договор с опция за удължаване с още една. Заплатата на Хамилтън остава същата - 40 милиона евро на сезон. По непотвърдена информация Хамилтън ще получи и правото да постави логата на свои лични спонсори на каската и гащеризона си.

"Радвам се, че с "Мерцедес" продължаваме нашия път заедно. Ще преследвам моите цели, като една от тях остава да направим моторните спортове расово разнообразни и отворени. Признателен съм, че "Мерцедес" ме подкрепя в тази моя кауза", каза седемкратният световен шампион.

През цялата си кариера Хамилтън пилотира болиди, задвижвани от двигатели "Мерцедес". Между 2007 и 2012 г. той беше част от "Макларън", с който стана шампион през 2008 г. От 2013 г. той подписа с "Мерцедес", където до момента има шест титли при пилотите (2014, 2015, 2017, 2018, 2019 и 2020). 36-годишният британец държи рекордите по победи, полпозишъни и класирания на подиума.

Подписването на договора между Хамилтън и "Мерцедес" запълва последното свободно пилотско място за сезон 2021. Съотборник на шампиона остава Валтери Ботас.

Преди няколко седмици Хамилтън заяви, че осма световна титла остава неговата цел.

Дневник