Григор Димитров се класира безпроблемно за третия кръг на Australian Open, след като победи представителя на домакините Алекс Болт със 7:6 (1), 6:1, 6:2. Мачът на "Маргарет корт арена" в Мелбърн продължи само час и 50 минути.

Във втори пореден мач българинът не даде сет на съперника си, след като в първата си среща постигна чиста победа срещу Марин Чилич.

Срещу Болт българинът реализира 10 аса и допусна 4 двойни грешки. Той записа 26 уинъра и 18 непредизвикани грешки, но освен това показа много стабилна игра на мрежата (8 успешни от 9 излизания) и спечели 81% от разиграните точки при първия си сервис.

За седми път Димитров достига до третия кръг в Мелбърн, а там ще срещне Пабло Кареньо Буста от Испания, който е 15-и поставен. Следващият съперник на Димитров надви Иржи Весели с 6:3, 7:6 (3), 2:6, 6:4. Срещу 16-ия в света Димитров има три победи и три загуби, а за последно двамата играха през 2018 г.

Напред в турнира продължи и Ник Кириос, пречупил в невероятна петсетова драма поставения Юго Юмбер. Австралецът спаси два мачбола и спечели след 3.29 часа, за да си гарантира мач с Доминик Тийм. Победителят от Кириос - Тийм е потенциален съперник на Григор Димитров в четвъртия кръг.


"Минахме дълъг път през последните три месеца с моя екип и съм много удовлетворен, че успях да се справя с любимец на местната публика. Аз обаче мога да се радвам на моите сънародници, които ми оказват невероятна подкрепа", каза Димитров след срещата.

"Опитвах се да "остана" в мача и да запазя концентрацията си. Никога не знаеш колко мача ще имаш в един турнир, затова и аз се опитвам да се наслаждавам на всеки миг, радвам се отново да играя пред публика. Тук аз се чувствам у дома, тъй като има много български флагове, това ми дава още повече сила".

В началото на мача на Димтров първите геймове предложиха добра игра от сервиращия тенисист. Този, който сервираше, нямаше почти никакви проблеми да взима подаването си, като играта се водеше главно от основната линия. В шестия гейм Димитров допусна двойна грешка още на старта, но това не му повлия и българинът взе четири поредни точки.

Димитров пръв получи шанс да пробие и това се случи в седмия гейм. Болт обаче показа отлична защита и раазнообразна игра в труден момент, за да вземе подаването си. Още в следващия гейм австралиецът получи такава възможност, но и Димитров не трепна.

В деветия гейм възможностите за пробив пред бившия №3 бяха две, но Димитров не се възползва от тях. Сетът продължи с безпроблемни геймове за сервиращия и така се стигна до тайбрек. В него Болт взе първата точка, но Димитров контрира с четири поредни и два минипробива, което се оказа решаващо. Това пречупи Болт, който не записа точка повече в тайбрека, и след 7:1 Димитров поведе в сетовете.

Първата част продължи 53 минути, като в нея Димитров впечатли с 89% спечелени точки на първия си сервис и перфектен баланс при излизане на мрежата - 3 от 3.

Сривът в тайбрека се отрази на Болт, който изобщо не успя да "влезе" във втория сет. Димитров започна вихрено и бързо взе подаването си, след което проби австралиеца, а по-късно и затвърди пробива. Българинът увеличи серията си от поредни геймове във втория сет до пет, а в тях Димитров даде само седем точки на Болт.

Австралиецът все пак се разписа в сета, за да не бъде на нула. Димитров взе последното си подаване на нула и с 6:1 след само 25 минути поведе с 2:0 сета.

Във втория сет Димитров намали драстично непредизвиканите грешки и допусна само една, той реализира и четири аса.

Ситуацията на корта не се промени драстично и в третия сет. Димитров проби още в началото и продължи да доминира, стигайки до 4:0. Именно четвъртият гейм беше най-труден за българина, който трябваше да спасява три точки за пробив, но се справи.

До края на мача Болт успя да вземе два гейма, но Димитров нямаше никакви проблеми със своето подаване, което му позволи да се отправи уверено към третия кръг в турнира.

Дневник