С носене на бели дрехи японски политици изразиха недоволството си към президента на организационния комитет на олимпийските игри в Токио Йоширо Мори. Протестът е свързан със сексисткия скандал, започнал след изказването на бившия министър-председател, че жените говорят прекалено много на заседанията на управителния съвет.

Към критиките се включиха някои спонсори на игрите и Международният олимпийски комитет, като в петък се очаква Мори да се оттегли от поста си под големия натиск.

Според Kyodo News протестът е организиран от членове на опозиционната Конституционно-демократическа партия на Япония, като са участвали политици от Японската комунистическа партия и Демократическата партия. Жените са носели бели сака с бели рози на реверите си, като действието се свързва с движението на Суфражетките от миналия век в САЩ.

Наскоро Мори беше цитиран от вестник "Асахи Шимбун" да казва: "Жените много обичат да се съревновават. Когато една от тях вдигне ръка, останалите вероятно смятат, че също трябва да кажат нещо. И тогава всички казват по нещо".

Впоследствие бившият министър-председател на Япония се извини за думите си и се опита да се защити, което му донесе още критики. Тогава Мори увери, че няма намерение да напуска поста въпреки натиска.

Скандалът идва в труден момент за игрите в Токио. Усилията на организаторите са насочени към провеждане на форума, който беше отложен с година заради коронавируса.

Дневник