В отворено писмо до собствениците на "Фейсбук" и "Туитър" водещите футболни организации в Англия призоваха за поемане на дръзки стъпки в борбата с расизма в социалните мрежи. Обръщението идва на фона на зачестилите обиди към футболисти в интернет пространството.

"Реалността е, че платформите ви остават убежище за злоупотреби. Вашето бездействие създаде вяра в съзнанието на анонимните извършители, че те са недостижими. Безмилостният поток от расистки и дискриминационни съобщения се подхранва сам: колкото повече се толерира от "Туитър", "Фейсбук" и "Инстаграм", платформи с милиарди потребители, толкова повече това поведение става нормално", пише в писмото.

То е подписано от Висшата лига, Английската футболна лига, Женската лига, Асоциацията на професионалните футболисти, Асоциацията на мениджърите, Съветът на съдиите и благотворителна организация Kick It Out. Писмото съдържа няколко призива за промяна в политиката на социалните мрежи.

Настоява се да бъдат филтрирани и блокирани съобщенията още преди публикуването им, ако те съдържат обиди на расова или дискриминационна основа.

Сред желаните стъпки са подобряване на потвърждението на самоличността, което да позволи "точна идентификация" на потребителя, ако бъде изискана от полицията; забрана на потребителите с провинение да регистрират нов акаунт; "активно и експедитивно" съдействие на социалните мрежи с властите при установени случаи.

Дневник