С мач между "Ботев" (Пловдив) и "Арда" ще бъде подновено футболното първенство. Първа лига се завръща за изиграването на пролетния дял след двумесечна почивка.

Отборите предстои да изиграят по десет мача, след което ще бъдат разделени на шестица и осмица във фазата на плейофите.

В спортен план вниманието е насочено към "Лудогорец", който продължава похода си към десета поредна титла. Шампионите започват ново приключение след смяната на треньора, като Валдас Дамбраускас е амбициран да се докаже.

"Моят стил е да сме концентрирани върху всеки следващ мач. Аз съм тук, за да печели титли и купи с "Лудогорец". Не правя разлика между първенството и турнира за купата", посочи литовецът след успеха на тима срещу "Спортист" (Своге), като отложеният мач за купата откри състезателната година в българския футбол.

"Лудогорец" показа колебания през есента, които обаче не доведоха до промяна на статуквото. Тимът от Разград има 39 точки и влиза с преднина от шест пред "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА, който се очертава като главен конкурент на шампионите в борбата за титлата.

Червените бяха активни на пазара, докато "Лудогорец" привлече единствено кипърския нападател Пиерос Сотириу. От друга страна, ЦСКА взе аржентинския халф Федерико Варела и нападателя Жорди Кайседо от Еквадор, но продаде Юнус Санкаре и осъществи преминаване на Валентин Антов в "Болоня", като и двамата бяха основна част от състава.

През зимата Бруно Акрапович имаше възможност да проведе първата си оптимална подготовка с отбора. В контролите ЦСКА се представи силно и не допусна загуба.

"Случват се грешки, но искам повече от отбора, искам да контролираме играта", настоя Акрапович след последната контрола на червените.

Засега с място в шампионския поток са "Арда" (29 т.), "Берое" (28 т.) и "ЦСКА 1948 (24 т.). "Черно море" (21 т.) е най-близкият преследвач, който може да се намеси.

"Левски" отписа сезона още в началото, като през зимата клубът насочи внимание към укрепване на защитата. В отбор бяха привлечени защитниците Файсал Рерас, Ребин Сулака и Начо Монсалве, както и вратарят Звонимир Микулич. Сините все още имат много проблеми за решаване, като главната цел през пролетта ще е турнирът за купата.

Съдийство под лупа и без фенове по стадионите

Внимание ще има и към представянето на съдиите, към които имаше остри критики през есента. Почти всеки кръг имаше отбори, които се чувстваха ощетени, като Българският футболен съюз направи забележка към съдиите.

Засега мачовете ще продължат да се провеждат без публика. Забраната остава, като здравният министър Костадин Ангелов изтъкна в четвъртък, че се притеснява от "темперамента на футболните привърженици, който е различен от темперамента на посетителите в мола".

Наскоро привърженици на ЦСКА от фенклуб "Сектор Г" поискаха стадионите да бъдат отворени с аргумента, че мачовете са на открито и според тях няма логика моловете да работят, а във футбола да не се допуска публика.

"Футболните фенове трябва да бъдат спокойни. Посочили сме спорта като наш приоритет и основната част от това е да се провеждат мачове, за да има спорт като събитие. Няма да се уморя да разказвам и да убеждавам всички, които имат притеснения от мерките, в тяхната необходимост и в необходимостта да бъдат спазвани, за да доведат до резултат", гласяха част от думите на Ангелов.

Дневник