Доминик Тийм е съперникът на Григор Димитров в осминафиналите на Australian Open. Третият поставен в Мелбърн и трети в световната ранглиста спря любимеца на домакините Ник Кириос в петсетова драма - 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Двубоят на "Джон Кейн арена" предложи много емоции, като продължи 3 часа и 24 минути.

Австриецът направи четвъртия си обрат от 0:2 до 3:2 и напомни за титлата на US Open, която спечели по същия начин. Кириос загуби за трети път, след като водеше с 2:0.

Димитров ще се изправи за шести път срещу Тийм, като дотук има положителен баланс - три победи и две поражения. Българинът е в серия от две поредни победи, като спечели през 2017 и 2019 г. на мастърсите в Лондон и Париж. Двамата с Тийм никога не са играли в турнир от Големия шлем.

На твърди кортове на открито Димитров и Тийм имат по една победа.

Мачът между тях ще бъде в неделя.

"Григор се чувства много добре на бърза настилка, а това е най-бързият корт в Големия шлем. Очаквам с нетърпение този мач, защото е хубаво да играеш с него, той удря силно топката. Ще се опитам да си почина", каза Тийм.

Ник Кириос изигра много силни два сета и поведе с 2:0, но след това Тийм успя да се възстанови и заигра много по-добре. Той се справи в тежка ситуцаия, в която можеше да бъде пробит на старта на третия сет. Австриецът игра много по-стабилно след това, показа по-здрави нерви и беше много силен на сервис.

Тийм записа впечатляваща серия от 28 поредни точки, спечелени на свой сервис.

В петия сет Тийм проби, за да поведе с 5:3, което се оказа решаващо.

Дневник