С мач в ранните часове на неделната сутрин продължава приключението на Григор Димитров в Australian Open 2021. Българският тенисист се изправя срещу третия в световната ранглиста Доминик Тийм в среща от осминафиналите, която е трета на централния корт "Род Лейвър арена".

Мачът ще започне най-рано в 6 часа българско време.

Преди Димитров и Тийм има две срещи от дамския турнир - Гарбине Мугуруса срещу Наоми Осака, които откриват седмия състезателен ден и Арина Сабаленка срещу Серена Уилямс.

Двубоят ще бъде шести между 29-годишния Димитров и две години по-младия от него Тийм. Дотук българинът е с положителен баланс, като има три победи. Той спечели два мача поред, като това се случи в Лондон през 2017 г. и Париж на мастърса през 2019-а. Всички победи на Димитров са на твърди кортове - в Париж и Лондон в зала, а в Бризбейн през 2017 г. на открито.

Тийм спечели първата среща помежду им в Акапулко (твърди кортове) през 2016 г., както и в Мадрид на "Мастърс" турнира на клей през 2017-а. За първи път двамата ще играят в Големия шлем при формат три от пет сета.

"Винаги е приятно да играеш с Григор, той удря топката много силно", каза Тийм, който стигна до тази фаза след труден успех в пет сета над Ник Кириос.

Австриецът открои предимството на Димитров заради бързите кортове в Мелбърн. "Той се чувства добре на такава настилка и мисля, че пасва на неговия стил. Победи ме в Лондон на финалите на АТП на такава бърза настилка. Тук в Мелбърн са най-бързите кортове от Големия шлем", казаа още Тийм.

В първите си два мача Тийм не загуби сет, постигайки чисти победи над Михаил Кукушник и Доминик Кьопфер.

Григор Димитров също се движи уверено в Мелбърн и няма загубен сет. Българинът потегли с победа над Марин Чилич, след което надви Алекс Болт от Австралия. Третият му мач приключи след отказване на Пабло Кареньо Буста при 6:0, 1:0.

Дотук в турнира Димитров е сред най-добрите по отношение спечелени точки на първи сервис. Българинът е с 82% успеваемост и е седми в класацията.

"Аз съм от Хасково, България, това никой не може да ми го отнеме. Гордея се от този факт и с каквото мога да помогна или допринеса за града, винаги ще опитвам да дам това, което мога от себе си", каза Димитров преди предстоящия мач. Той ще се играе без публика след налагането на петдневно затваряне в Австралия."Различно ще е, много по-различно. Винаги е хубаво да виждам знамената, винаги го оценявам, но каквото е за мен, е и за другите".

Дневник