Григор Димитров се класира на четвъртфиналите в Australian Open, след като отстрани третия в света Доминик Тийм с прекрасен тенис. Българинът надви австриеца в три сета - 6:4, 6:4, 6:0.

Срещата продължи само 2 часа и 2 минути.

Димитров показа отлична игра, по-здрави нерви и взимаше правилните решения във важните моменти. Той не се пречупи в първите два сета, в които изоставаше с 1:3 и пробиви. Българинът се възползва от умората в Тийм, който премина през пет сета в предишния си мач.

Българският тенисист постигна четвърти успех над Тийм в шестия мач помежду им. Победата е и трета поредна за Димитров срещу 27-годишния австриец.

Бившият №3 в света няма загубен сет дотук в Мелбърн.

На четвъртфинал Димитров ще срещне Аслан Карацев, който продължи с приказката си в Мелбърн. Руснакът, който е квалификант, отстрани Феликс Оже-Алиасим в петсетова драма. За Димитров това е четвърти четвъртфинал в Australian Open и общо шести в турнирите от Големия шлем.

Дотук в кариерата си Димитров има три победи и две загуби на тази фаза.

"Това е един от мачовете през, които просто трябва да преминеш. Днес нещата се получаваха отлично, следвах игровия план, който бяхме направили. Не мога да скрия задоволството си от това, че запазих концентрация срещу един силен съперник като Доминик", каза Димитров след срещата.

За трети път в своята кариера българинът отстрани играч от Топ 10 в Големия шлем. През 2014 г. той стори това с Анди Мъри (тогава №5) на "Уимбълдън", а през 2019 г. с Роджър Федерер (№3) на US Open.

Срещу Тийм българинът реализира 10 аса и направи само една двойна грешка. Димитров продължи да бъде много стабилен при подаването си като спечели 71% от разиграните точки на първи сервис. Той реализира 25 уинъра при 18 непредизвикани грешки.

За три сета Тийм направи същия брой уинъри, но допусна 41 непредизвикани грешки.

Хронология

Срещата започна трудно за българина, който още в първото си подаване трябваше да спасява точка за пробив. Геймът продължи над 4 минути, но Димитров го измъкна и на свой ред можеше да пробие, макар че не успя. В този гейм Димитров пострада, като глезенът му се огъна, а това за кратко затрудни движението му. Тийм пръв проби и поведе с 3:1, взимайки предимство.

Последва отличен отговор от Димитров и четири поредни гейма на сметката му. Той проби Тийм два пъти и беше по-стабилен, особено при дългите разигравания. След здрава битка и 58 минути Димитров взе първата част с 6:4.

Сценарият се повтори във втория сет. Димитров пропусна точки за пробив в третия гейм, а Тийм взе подаването си, след което проби, за да поведе отново с 3:1. Българинът пак отговори с пробив, а след това изравни за 3:3.

Решителният момент в сета дойде в деветия гейм, когато Димиитров проби още веднъж, повеждайк с 5:4, а после го затвърди с гейм на нула.

Двата идентични сета сломиха Тийм, който и видимо отпадна физически. Движението по корта на австриеца не беше толкова добро, а Димтров играеше със самочувствие, ползваше дълбоки удари и караше съперника да тича много.

В третия сет Димитров не само, че направи "геврек", но и даде общо шест точки на Тийм.

Дневник