Само 48 часа след като получи контузия и продължаването му на Australian Open не изглеждаше сигурно, Новаак Джокович се класира на четвъртфиналите. Световният №1 превъзмогна болките и направи силен мач, за да елиминира 14-ия в света Милош Раонич след 7:6 (4), 4:6, 6:1, 6:4.

Двубоят продължи 2.58 часа, а той беляза и юбилейната му победа №300 в турнирите от Шлема.

Осемкратният шампион в Мелбърн затвърди перфектната си серия срещу Раонич, като го победи за 12-и път. Дотук в кариерата си Джокович никога не е губил от канадеца и едва за четвърти път му даде сет.

За 48-и път Джокович се класира на четвъртфинал в турнирите от Големия шлем, като по този показател изостава само от Роджър Федерер. Джокович не допусна спадове в играта си реализира 41 уинъра при 25 непредизвикани грешки. Раонич направи 26 аса и общо 50 уинъра, но това не стигна за повече от сет.

Съперникът на Джокович също имаше своите проблеми, като във втория сет поиска медицински таймаут. След него Раонич направи пробив и спечели сета.

В следващия кръг световният №1 ще срещне Александър Зверев. Германецът не даде шансове на Душан Лайович и го победи в три сета - 6:4, 7:6 (5), 6:3.

"Състоянието ми е достатъчно добро, за да изляза на корта и да си дам шанс. Не е идеално, чувствал съм се и по-добре, Нямах много подготовка, не тренирах след мача с Фриц, но направих загрявка, за да видя как се чувствам. Това все пак е турнир от Големия шлем, един от най-важните за мен и трябва да дам всичко от себе си", каза Джокович след срещата.

При дамите за четвъртфиналите се класираха Су-Уей Сие, Наоми Осака, Серена Уилямс и Симона Халеп. Особено трудни бяха победите на Осака и Халеп, които трябваше да правят обрати съответно с Гарбине Мугурусаа и Ига Швьонтек.

Дневник