Когато започна пътя си на Australian Open преди седмица, Григор Димитров заяви, че докато изпитва желание да играе, ще дава всичко от себе си, за да успее се върне отново възможно най-близо до тримата големи - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. И ако тогава думите му звучаха по-скоро като пожелание, няколко дни по-късно българинът дава ясен знак, че постигането на целта не е немислимо.

След предизвикателствата от миналия сезон и сигналите за по-трудно възстановяване след коронавируса в Мелбърн Димитров показва много силен тенис. Във вторник сутринта предстои шестият му четвъртфинал в турнирите от Големия шлем. Той ще играе със 114-ия в света Аслан Карацев, като мачът ще започне не по-рано от 6.00 ч. българско време.

Димитров за четвърти път е сред осемте най-добри на Australian Open, като до момента веднъж е бил полуфиналист в надпреварата. Този сезон за пръв път той стига до тази фаза в турнир от шлема, без да загуби сет.

Според собствените му думи началото е било едно от най-трудните в кариерата му, тъй като го изправи срещу шампиона от US Open 2014 и финалист от Мелбърн през 2018 г. Марин Чилич. След това той преодоля Алекс Болт (№166 в света), Роберто Баутиста-Агут (№16, след отказване във втория сет) и Доминик Тийм (№3).


Мачът с Карацев ще е 26-ият в основната схема на турнирите от Големия шлем, в който Димитров ще има за съперник играч извън първите 100. До момента българинът има 23 победи и две загуби. И двете поражения обаче дойдоха срещу Стан Вавринка през лятото на 2018 г., като двамата се срещнаха последователно на старта на "Уимбълдън" и US Open. В първия случай швейцарецът беше 224-и в света, а след това в Ню Йорк беше 101-и.

Съперникът му на Димитров от мача във вторник е част от най-голямата руска вълна в четвъртфиналите на турнирите от Шлема. Сега за пръв път в тази фаза има трима руснаци, като освен Карацев там са и Андрей Рубльов и Данийл Медведев, които ще играят един срещу друг в сряда. В четвъртфиналите има и трима играчи от Балканите - Димитров, Джокович (Сърбия) и Стефанос Циципас (Гърция).

При победа българинът ще се доближи на стъпка от завръщане в топ 10, като ще си осигури поне 11-ото място в световната ранглиста след Australian Open.

Най-предните класирания на Григор Димитров в Големия шлем
US Open 2019 - полуфинал (отпада срещу Данийл Медведев, №5 в света по това време)
Australian Open 2018 - четвъртфинал (Кайл Едмънд, №49)
Australian Open 2017 - полуфинал (Рафаел Надал, №9)
Уимбълдън 2014 - полуфинал (Новак Джокович, №2)
Australian Open 2014 - четвъртфинал (Рафаел Надал, №1)

Дневник