Микаела Шифрин е новата световна шампионка в алпийската комбинация, след като спечели старта на първенството в Кортина д'Ампецо, Италия. Американката не остави никакви шансове на конкурентките си, като беше трета след супергигантския слалом, а в коронната си дисциплина слалом завърши първа.

В сумарното време Шифрин изпревари с 86 стотни Петра Влъхова и с 89 стотни Мишел Гизин.

Слаломът се разви драматично, след като лидерката от супер-Г Федерика Бриньоне отпадна още на третата врата, а друга фаворитка Уенди Холденер също не завърши.

Медалът е втори за американката в Кортина д'Ампецо след бронза в супер-Г преди дни. Шифрин вече има девет отличия от световни първенства и изпревари легендата Линдзи Вон, която е с 8. Шифрин вече има шест титли от световни (четири в слалома, и по едно в супер-Г и комбинация), а повече от нея са само Кристел Кранц (12), Мариеле Гойчел и Аня Першон (по 7).

"Много се радвам, че взех решение да участвам в комбинацията, което се оказа правилно. Условията бяха тежки, пистата беше твърда и заледена, може би дори прекалено тежка за нас и затова се отвориха големи разлики", каза Шифрин след състезанието.

 

При мъжете алпийската комбинация спечели Марко Шварц и затвърди отличното представяне на Австрия. След титлите на Винсент Крихмайер в спускането и супер-Г, Шварц добави трето злато.

Той направи много стабилен супергигантски слалом преди обяд и записа четвърто време. В слалома Шварц изпревари с 4 стотни фаворита Алекси Пинтюро. По този начин австриецът детронира шампиона от Оре 2019. Бронзовият медал остана за Лоик Меяр от Швейцария, който изостана с над секунда.

Титлата е първа в комбинацията за Австрия от 2013 г., когато шампион стана Марсел Хиршер.

Дневник