Само ден преди осминфиналния сблъсък между "Барселона" и ПСЖ в Шампионската лига френският вестник "Екип" засили вълненията с голям материал, посветен на Лионел Меси и възможността той да премине в отбора от Париж. Материалът "Меси в ПСЖ - разбира се, че е възможно" е продължение на такъв от списание "Франс футбол" от уикенда, на чиято корица беше изобразен аржентинецът с екип на парижани.

Според "Екип" от ПСЖ вече работят по план в няколко точки как да убедят звездата на "Барселона" да смени клубната си принадлежност. Изданието добавя, че за първи път това изглежда по-възможно за осъществяване и по-близо за реализиране.

Основният фактор е това, че договорът на Меси с "Барселона" изтича след края на сезона и за него няма да бъде плащана трансферна сума. Така въпреки намалението от 204 млн. евро в приходите, което се очаква в ПСЖ, клубът ще може да си позволи голямата заплата на нападателя.

"Екип" подчертава, че ПСЖ е един от двата клуба в света (заедно с "Манчестър сити"), който може да си позволи да плаща на Меси рекордна заплата. Наскоро испанското издание "Ел Мундо" разкри колко получава аржентинецът на "Камп ноу".

Финансовата мощ на парижани, осигурена от катарските собственици, не е единственото оръжие на ПСЖ. Клубът скоро ще поднови договора на Неймар, а бразилецът няколко пъти изрази желанието си отново да играе с Меси. Двамата бяха съотборници в "Барселона" между 2013 и 2017 г., а сега се смята, че Неймар убеждава аржентинеца да пристигне в Париж.

"Това, което искам, е пак да се забавлявам с него. Може да бъде навсякъде", каза Неймар през декември.

Спортният директор на парижани Леонардо също загатна, че ПСЖ може да се опита да привлече Меси. "Не мисля, че има отбор, който не би го искал в състава си. Договорът му изтича през лятото, а дотогава има шест месеца - във футбола това е цяла вечност."

Преминаване на Меси в ПСЖ е разглеждано и като застраховка при евентуално напускане на Килиан Мбапе. Френският нападател изрази желание да остане, но при добро предложение от "Реал" (Мадрид) или "Ливърпул", парижани трудно биха го задържали.

В проучване сред феновете желаещите Мбапе пред Меси все още са повече, но "Екип" разглежда нещата от друг ъгъл. Продажба на французина ще донесе солидни средства (прогнозират се над 100 милиона евро), а маркетинговият ефект от идване на Меси би бил по-голям. Така ПСЖ може да направи двоен удар и да компенсира загубите си след кризата с коронавируса.

Важен акцент в пъзела са и президентските избори в "Барселона", които бяха отложени за 7 март. Задържането на Меси е ключова тема за каталунците.

Дневник