Израел, която е страната с най-голям брой ваксинирани на глава от населението, предлага да приеме мачове в Шампионската лига и европейското първенство по футбол. В последните седмици това се прояви като сериозен проблем заради ограниченията в някои страни и доведе до насрочване на срещи от евторурнирите на неутрален терен.

Израел ваксинира рекордно бързо населението си, като се очаква през март феновете да се завърнат на стадионите.

Футболната федерация на Израел (IFA) вече е провела разговор с УЕФА, за да предложи помощта си. Предложението е част от мачовете в решителната фаза в Шампионската лига и Лига Европа да се проведат в страната, както и двубои от отложеното Евро 2020.

В момента Израел има само два стадиона, които отговарят на критериите на УЕФА за мачове на най-високо ниво - 34-хилядният "Теди" в Йерусалим и "Сами Офер" в Хайфа, който е с капацитет 30 780 места.

УЕФА все още не бърза с окончателно решение въпреки забавения темп на ваксинация в редица страни. Очаква се крайното решение за финалната фаза от евротурнирите да бъде взето през март. До април трябва да стане ясно в колко града ще се проведе европейското първенство, което по план трябва да бъде в 12 различни града в Европа.

Дневник