"Рилски спортист" спечели Купата на България по баскетбол след разгромен успех над "Левски Лукойл" с 87:69. Финалът в "Арена Асарел" в Панагюрище не предложи очакваното зрелище, след като лидерът в Националната баскетболна лига (НБЛ) беше много по-добър от съперника си.

Отборът на Людмил Хаджисотиров затвърди отличната си форма от първенството със силно представяне на турнира в Панагюрище, за да триумфира с отличието. Това е трета Купа на България в историята на тима от Самоков след 2016 и 2018 г. Отборът прекъсва серията на "Левски Лукойл", който взе отличието през 2019 и 2020 г.

Във втори пореден мач тимът от Самоков показа силна игра в нападение. В полуфиналите "Рислки спортист" победи "Балкан" (Ботевград) с 90:48.

Изключителен двубой във финала направи чилийският център Николас Карвачо, записал "дабъл-дабъл" - 21 точки и 23 борби. Той беше избран и за най-полезен в срещата. Павлин Иванов добави 19 точки, а американският плеймейкър Брендън Браун завърши с 12 точки, седем асистенции и четири борби. Алекс Симеонов вкара 11.

За "Левски Лукойл" най-резултатен беше Данило Тасич със 17 точки, а 15 вкара Венцислав Петков.

"Изключително доволен съм, защото всеки един си свърши работата перфектно. Видях колко мотивирани са момчетата, показаха характер, играха с настроение. Не искам да отличавам никого, нашата сила е в колектива", каза след срещата Людмил Хаджисотиров.

Ключова за срещата се оказа първата четвърт, след която "Рилски спортист" водеше с 12 точки. Такава се задържа тя и на почивката, а най-голямата преднина за състава от Самоков беше 28 точки. В края на двубоя треньорът на "Рилски спортист" си позволи да пусне на паркета и двама от своите юноши.

Отборът на Хаджисотиров показа отлична игра в нападение и стабилна защита, за да не даде шансове на сините. В същото време тимът на Константин Папазов имаше трудности в организацията.

Дневник