Белгийски футболни клубове гласуваха за създаване на съвместно първенство с Нидерландия. От професионалната лига в Белгия съобщиха, че 25 клуба единодушно са приели принципно споразумение за оформяне на т.нар. "БеНеЛига".

Идеята стои като тема от години, но за пръв път има подобно развитие.

"Решението се основава на спортните амбиции на големите клубове и на необходимостта от икономическа стабилност за другите професионални клубове. 25-те клуба са единодушни в желанието си да дадат възможност на БеНеЛигата", се казва в съобщението.

Идеи за формата на първенството бяха обсъждани от месеци между клубове от двете държави, но все още няма конкретно предложение. Смята се, че в общо първенство Белгия би се включила с осем отбора, а Нидерландия - с десет. По-малките клубове в Белгия ще имат вътрешно първенство.

Основното притеснение на привържениците е, че подобен ход ще е от полза единствено за големите клубове. Преди година "Делойт" изчисли, че създаване на БеНеЛига би донесло до 400 млн. евро годишно от маркетингови и телевизионни права.

Настоящите договори за телевизионните права в Белгия и Нидерландия са до 2024 г. и затова се смята, че евентуалното обединение може да стане през 2025 г.

Дневник