Баскетболната звезда Леброн Джеймс влиза в групата собственици на "Ливърпул", след като придоби дял в клуба. Това се случи след сделка между инвестиционната група RedBird, в която Джеймс има участие, и компанията "Фенуей Спортс груп" - собственик на мърсисайдци.

Компанията на Джеймс придоби 10 процентен дял от "Фенуей Спортс груп", а сделката е на стойност 683 милиона долара.

Активите на "Фенуей Спортс груп", която притежава "Ливърпул" и отбора по бейзбол "Бостън ред сокс", се оценяват на около 7 милиарда долара.

До момента Джеймс и неговите партньори в RedBird Маверик Картър и Пол Вахтър имаха минимален дял акции от футболния клуб, но сделката прибавя към тях дял от собствеността на компанията майка. Собственикът на "Ливърпул" Джон Хенри приветства своите нови партньори и обяви, че това ще направи клуба още по-силен.

Сделката ще помогне на "Ливърпул" да се справи и по-лесно с последствията от кризата след коронавируса. Загубите, които шампионът на Англия претърпя за последната година, възлизат на 141 милиона евро.

Според Financial Times сделката ще позволи проектът за увеличаване капацитета на стадион "Анфийлд" да продължи. Клубът планира да увеличи местата на стадиона до 61 хиляди, а целият проект е на стойност 70 милиона евро.

Дневник