Три мача, една точка, един вкаран гол, едва четири точни удара и четвърто място в класирането - това е равносметката за националния отбор на България след първите мачове в световните квалификации. Началото при новия селекционер Ясен Петров беше белязано от загуби от Швейцария и Италия, както и нулево равенство със Северна Ирландия.

След срещите Петров постави по-скоро добра оценка на футболистите си заради наличието на колектив.

"Много се радвам, че имаме колектив. През цялото време опитните помагаха на младите. Това е бъдещето, да се изгради боеспособен отбор. Нека младите да се развиват като играчи и да отиват в европейски клубове след това", каза селекционерът след третия двубой.

Освен с окуражителните думи към играчите лагерът на националния отбор премина и в продължителните обяснения на Ясен Петров, че времето за работа е много малко.

Числата говорят

"Имахме шест дни преди първия мач, а след това три мача за следващите шест дни. Взехме 26 футболисти, в трите мача играха 25 от тях. Общо десет направиха дебют, четирима от тях в Белфаст. Средната възраст на вратаря и защитата е 21 години, като трима от четиримата играчи са дебютанти".

Такъв кратък отчет направи Петров след нулевото равенство в Белфаст, посрещнато със задоволство в българския лагер.

Според официалната статистика в сайта на УЕФА българският отбор е сред последните в редица категории.

В рамките на три двубоя България отправи едва 13 удара (малко над четири на мач), от които само четири точни към своите съперници. Средното владение на топката в мачовете е едва 34% (35 с Швейцария, 34 с Италия и 33 със Северна Ирландия).

Бледото представяне в атака се допълва и от факта, че за три мача България изпълни само три ъглови удара. С един от тях обаче дори можеше да вкара и победен гол в последните секунди на мача в Белфаст.
 

"Не съм съгласен, че бяхме плахи", обаче каза нападателят Кирил Десподов след мача със Северна Ирландия. Той стана автор и на единствения гол за състава, когато се разписа при 1:3 срещу Швейцария.

Равносметката е, че България остава с едва една победа в последните си 12 мача, дошла в приятелски мач с Гибралтар. Извън проверките, победата отново е една в общо 22 срещи (с Чехия през 2019 г.).

С поглед към бъдещето

До края на годината, когато завършват световните квалификации, България има да изиграе общо седем мача. Два от тях са контролни, като през юни тимът среща Словакия и Русия, а през есента предстоят пет квалификации.

"Мисля, че този отбор има качества и бъдеще, но все още не са стиковани. Бъдещето ще покаже какво ще стане с този отбор. През лятото треньорът ще има време да избистри идеите си, а също така да бъдат привлечени и други играчи", каза след трите мача вицепрезидентът на БФС и отговорник за националните отбори Емил Костадинов.

В оставащата част от квалификациите съставът среща последователно Италия (2 септември гостуване), Литва (5 септември домакинство и 9 октомври гостуване), Северна Ирландия (12 октомври домакинство) и Швейцария (15 ноември гостуване). След само една точка от първите три мача България е в битката за визите за Катар 2022 само на теория.
 

"Защо следващите мачове да са приятелски? Остават още пет мача. В тях всичко може да стане", добави Петров минути след мача в Белфаст, още под плод на емоциите.

Положителната нотка във всичко това е налагането на все повече млади футболисти, анонсирано от години и от треньори, и от ръководители на футболния съюз.

Дневник